Η πρόταση της Grada Kilomba για την πορτογαλική συμμετοχή στη Μπιενάλε Βενετίας «σκόνταψε» σε ένα μέλος της επιτροπής.
Ένας μικρός χαμός γίνεται στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Πορτογαλίας (και οι διαστάσεις πλέον είναι διεθνείς) με την υποψηφιότητα του έργου της καλλιτέχνιδας Grada Kilomba στην Μπιενάλε της Βενετίας. Αφορμή η άποψη ενός από τα μέλη της επιτροπής που εξέτασε την πρόταση της Kilomba και η οποία άποψη χαρακτηρίζεται «μισογύνικη και ρατσιστική» σε μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν 114 άτομα και ομάδες του καλλιτεχνικού χώρου της χώρας καθώς και πολλοί διεθνείς υποστηρικτές.
Τι ακριβώς όμως παρουσίασε η Grada Kilomba και ο επιμελητής Bruno Leitão και πως ακριβώς τοποθετήθηκε ο καθηγητής και τεχνοκριτικός Nuno Crespo; Το προτεινόμενο έργο με τίτλο «A Ferida/The Wound» («Η Πληγή») διερευνά τον ρατσισμό και την αποικιακή κληρονομιά της Πορτογαλίας, αλλά παράλληλα και την κλιματική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυξανόμενη «στρατιωτικοποίηση» των ανθρωπίνων σχέσεων. Η διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας επιτροπή έδωσε υψηλή βαθμολογία στην πρόταση (19 και 20 στα 20 σε όλους τους τομείς, βαθμολογία η οποία ως συνολικός μέσος όρος μειώθηκε αισθητά με τους βαθμούς του Crespo ο οποίος έβαλε δυο δεκάρια και έναν δεκαπεντάρι στις τρεις κατηγορίες που είχε να αξιολογήσει.
Ο Nuno Crespo, ο οποίος είναι κριτικός τέχνης και διευθυντής της Σχολής Τεχνών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, αφού επαίνεσε το ταλέντο και την σοβαρότητα της Kilomba αποφάνθηκε ότι «η ιδέα του ρατσισμού ως ανοιχτή πληγή έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων άλλων προσεγγίσεων, στη δε συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι κατανοητό πως μέσα σε μια έκθεση μπορεί να αναλυθεί, να κριθεί ή να εξελιχθεί αυτή η ιδέα που έχει ήδη συζητηθεί και εκτεθεί με πολλούς τρόπους».
Η ανοιχτή επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό C&, καταγγέλλει την απόφαση, η οποία εμπόδισε τους Leitão και Kilomba να γίνουν η πρώτη ομάδα μαύρων που εκπροσωπεί την Πορτογαλία στη Βενετία. Επισημαίνεται επίσης η φυλετική σύνθεση της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από λευκούς, και απαιτεί στο εξής, η επιτροπή που ορίζεται για την επιλογή των εθνικών εκπροσώπων για την Πορτογαλία να αντικατοπτρίζει «την πολυφυλετική ποικιλομορφία του πορτογαλικού πληθυσμού». Τέλος, καταγγέλλει το σύστημα επιλογής ως ελαττωματικό στο βαθμό επιτρέπει σε ένα μέλος να επηρεάσει τη συλλογική απόφαση. Απαιτεί δε να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη πρόταση.