Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αθήνα γίνεται στις 23 Φεβρουαρίου. Την διοργανώνει το Swartz Foundation σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στα πλαίσια των Athens Meetings 2020

Το μοντέλο της αντιπαροχής ήταν η φόρμουλα οικονομικής ανάπτυξης όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινούνταν από την επαρχία στην πρωτεύουσα για ένα καλύτερο μέλλον, σε μια Αθήνα με δομές και μεγαλύτερη αγορά εργασίας. Η πολυκατοικία έγινε το αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης, που ήταν σε θέση να στεγάσει τις αξίες και τις φιλοδοξίες της μεσαίας τάξης.

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το θόρυβο, το κυκλοφοριακό χάος αλλά και την πολιτισμική ετερογένεια του πληθυσμού, με τη μετανάστευση κατοίκων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η πόλη έχει πλέον μια σειρά από σημαντικά ζητήματα προς επίλυση: περιβαλλοντικά, οικιστικά, κοινωνικά, ουμανιστικά. Ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε τις ανάγκες των «χρηστών» της πόλης, τι περιμένουν από την πόλη τους και τι τους λείπει. Συχνά ακούμε για περισσότερους χώρους πράσινου, για περισσότερους χώρους άθλησης για παιδιά, είναι όμως έτσι; Oι Ολυμπιακοί λειτούργησαν ώστε να εκσυγχρονιστούν κάποιες δομές (συγκοινωνίες, προαστιακός) και να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι άθλησης. Όμως η δεκαετής κρίση οδήγησε σε μαρασμό κάποιων από αυτούς και σε έντονη κοινωνική καθίζηση. Ελπίζοντας ότι έχουμε γυρίσει σελίδα, η συζήτηση στη Γεννάδειο είναι χρήσιμη για να ταυτοποιηθούν οι ανάγκες και οι στόχοι και να συζητηθεί το όραμα για την πόλη. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο δήμαρχος της Αθήνας, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι που θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες της πόλης και στον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει.

Το ζήτημα του αστικού τοπίου και της δυναμικής του δημόσιου χώρου και της τέχνης που εκτίθεται, ανατίθεται και καταλαμβάνει το δημόσιο πεδίο καθώς και τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις αυτού απασχολεί την ομάδα του Τhe Art Newspaper Greece εδώ και χρόνια. Στις 30 Νοεμβρίου του 2021, διοργανώσαμε μια συζήτηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μερικούς από τους πρωταγωνιστές στις αναθέσεις στο δημόσιο χώρο της Βρετανίας ώστε να δούμε τη σκέψη και τις αναλογίες με τη δική μας πραγματικότητα. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Jo Baxendale, από το δήμο του Λονδίνου που είναι η επιμελήτρια, υπεύθυνη για τις αναθέσεις στο Fourth Plinth της Trafalgar Square. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια προγράμματα τέχνης στο δημόσιο χώρο, σε ένα πολιτικά φορτισμένο σημείο στο κέντρο της πολης, που διοργανώνεται μέσω του Δήμου του Λονδίνου.

Μπορείτε επίσης να ακούσετε τα podcasts που θέτουν επιμέρους ζητήματα για την  τέχνη στη δημόσια σφαίρα εδώ

Η συζήτηση με τίτλο «Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα» είναι δωρεάν και μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:00 είτε με φυσική παρουσία στο Cotsen Hall – Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα είτε μέσω του καναλιού στο youtube πατώντας εδώ

TAGS