Πηγή: www.williamgannonart.com

Πιστέψτε με, δεν είμαι ο Banksy!

Ένας Δημοτικός Σύμβουλος μιας ουαλικής πόλης οδηγήθηκε σε παραίτηση μη μπορώντας να διαχειριστεί τις φήμες ότι είναι ο μυστηριώδης street artist.

To Pembroke Dock είναι μια μικρή πόλη της Ουαλίας με 9.000 κατοίκους η οποία τον τελευταίο καιρό βιώνει έναν διάχυτο παραλογισμό στην ατμόσφαιρα της, με πρωταγωνιστή έναν δημοτικό σύμβουλο που παραιτήθηκε από το αξίωμα προσπαθώντας να αποδείξει πως δεν είναι ο γνωστός (και ταυτόχρονα άγνωστος) street artist Banksy.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι διέσπειραν φήμες στην τοπική κοινότητα πως ο 58χρονος William Gannon είναι η λύση στο επί δεκαετίες μυστήριο Banksy. O ίδιος ο Gannon, έχει πράγματι μια τέτοιου τύπου καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι γλύπτης και έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες για δημόσιους χώρους όπως παιδικές χαρές και νοσοκομεία αλλά το πράγμα προφανώς απέχει πολύ από το να είναι ο Banksy. Κυκλοφόρησαν μάλιστα φωτογραφίες από τη δεκαετία του ΄80 όπου τον δείχνουν να δημιουργεί με σπρέι κάποια έργα που θα μπορούσαν να είναι Banksy-κης τεχνοτριοπίας. Όταν οι φήμες πέρασαν σε άλλο στάδιο και άρχισαν να φουντώνουν και να οργιάζουν, ο απηυδησμένος Gannon, αδυνατώντας πλέον να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, δήλωσε παραίτηση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του και υπονοώντας μάλιστα πως όλη η ιστορία υποκινήθηκε από εσωκοινοτικούς του αντιπάλους.  «Κάθε φορά που λέω πως δεν είμαι ο Banksy» δηλώνει απελπισμένος ο Gannon «εισπράττω την απάντηση πως και ο Banksy το ίδιο θα έλεγε».

Τώρα, η επόμενη του κίνηση, αφού δήλωσε πως το «πράγμα είναι τόσο αστείο ώστε γίνεται σοβαρό και ενοχλητικό» είναι να περάσει στην αντεπίθεση και να ξεκινήσει μια καμπάνια με τίτλο «I Am Not Banksy», τυπώνοντας κονκάρδες με αυτό το σύνθημα και μοιράζοντας τις στους κατοίκους της περιοχής. Απαντώντας στον παραλογισμό με παραλογισμό δήλωσε μάλιστα πως «αν όσοι φορούν την κονκάρδα δεν είναι ο Banksy, τότε ο Banksy θα είναι κάποιος που δεν τη φοράει, και έτσι κάποια στιγμή θα λυθεί το μυστήριο».

Να πούμε εδώ πως στο παρελθόν δεν είναι λίγοι όσοι έχουν «στοχοποηθεί» ως Banksy και ανάμεσα τους αρκετοί διάσημοι, όπως δύο μέλη από μεγάλες μπάντες, ο 53χρονος Jamie Hewlett των Gorillaz και ο 57χρονος 3D (ή Robert Del Naja) των Massive Attack. Και φυσικά να συμπληρώσουμε πως ουδέποτε έχει εμφανιστεί έργο του Banksy στο Pembroke Dock ή κάπου εκεί κοντά. Συν τοις άλλοις οι περισσότεροι που έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την ταυτότητα του καλλιτέχνη εντοπίζουν την καταγωγή και μεγάλο μέρος της δράσης του, στο Μπρίστολ, δηλαδή 220 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Gannon.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να βγει ο ίδιος ο Banksy και να δηλώσει «I Am not William Gannon».

TAGS