Βασίλης Σπεράντζας «Σύνθεση», από τα νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης Αβέρωφ.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: Νέα αποκτήματα με ελληνικό προσανατολισμό

Πενήντα  Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας, στην έκθεση «Νέα Αποκτήματα 2008 -2021» που ανοίγει σε λίγες ημέρες στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Πρόκειται για έργα πολύ διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και τα μέσα έκφρασής τους, έργα σημαντικά που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη. Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα αποκτήματα της Πινακοθήκης της περιόδου 2008-2021, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δωρεάς και να τιμήσει τους δωρητές της.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο ανακαινισμένο κτίριο της Πινακοθήκης (που χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, είναι πλέον πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου.

Την ημέρα των εγκαινίων, 23 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί, στο Συνεδριακό Κέντρο Διάσελο, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Στηρίζοντας την Τέχνη σήμερα», στόχος της οποίας είναι να διερευνήσει τη σημερινή πραγματικότητα ως προς την στήριξη της Τέχνης και τις δυνατότητες ή δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο από πλευράς κρατικών και άλλων φορέων Τέχνης, όσο και από την πλευρά της νέας γενιάς των δημιουργών μας. Συμμετέχουν οι Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός, συνιδρίτρια του ανεξάρτητου καλλιτεχνικού χώρου 3 137,  Δήμητρα Νικολού (συνιδρύτρια και διευθύντρια προγράμματος ARTWORKS), Μάριος Σπηλιόπουλος (ζωγράφος, καθηγητής ΑΣΚΤ) , Σταμάτης Σχιζάκης (επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,  Συραγώ Τσιάρα (Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης/Διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) και Μανώλης Χάρος (εικαστικός).   Συντονίζει η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη.

 

TAGS