Ο Αμερικανός γλύπτης, ποιητής, συγγραφέας και ακτιβιστής πέθανε χθες 17 Νοεμβρίου στο Βερολίνο σε ηλικία 81 ετών.
Δημιουργώντας με ό,τι υλικό του ήταν προσβάσιμο – πέτρες, ξύλα, κόκαλα και δέρματα ζώων, μαζί με εξαρτήματα αυτοκινήτων, σωλήνες, γυαλιά και άλλα υπολείμματα του σύγχρονου κόσμου – ο Durham θα μείνει στην μνήμη μας ως o καλλιτέχνης της παραμόρφωσης των στερεοτύπων που εμπότιζε το έργο του με γενναίες δόσεις ανθρωπισμού και χιούμορ.
Ο Duhram γεννήθηκε στo Χιούστον του Τέξας το 1940 και ισχυριζόταν ότι άνηκε στην φυλή των Τσερόκι, μολονότι αυτό αμφισβητήθηκε αργότερα. Από την δεκαετία του ’60 έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, ασχολήθηκε με το θέατρο και άρχισε να γράφει ποίηση. Παράλληλα ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα του γλυπτά. Τη δεκαετία του ’80 και λίγο αργότερα, τόσο η τέχνη όσο και η συγγραφική του εργασία, ήταν μέσω μιας ειρωνικής ανατροπής, επικεντρωμένη σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της mainstream εικόνας και αφήγησης για τους ιθαγενείς Αμερικανούς.
Η καλλιτεχνική του πρακτική του Durham ενσωματώνει μια σειρά από μέσα και διαδικασίες όπως γλυπτική συναρμολόγηση από διάφορα υλικά, ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ, χαρακτική, φωτογραφία, βίντεο, περφόρμανς και ποίηση. Το έργο του έχει παρουσιαστεί ευρέως στην Ευρώπη, καθώς και σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε, όπως η Μπιενάλε Gwangju το 2004, η Μπιενάλε της Βενετίας (το 2001, το 2003, το 2005 και το 2011) καθώς και η Documenta στο Κάσελ (το 1992 και το 2002). To 2019 τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας για την καλλιτεχνική του διαδρομή. Επίσης το έργο του έχει παρουσιαστεί σε αρκετές μονογραφικές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο.
Το 1994 ο Durham εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, ζώντας με τη σύζυγο του, την Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα Maria Theresa Alves, σε πολλές διαφορετικές πόλεις, όπως το Δουβλίνο, η Ρώμη και το Βερολίνο. Στην Ευρώπη το έργο του επικεντρώθηκε συχνά στην αποδόμηση των εθνικών ταυτοτήτων και στην ανάλυση των αφηγήσεων, της αρχιτεκτονικής και των μνημείων που σχετίζονται με αυτές.
Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα, στην Γκαλερί Batagianni (η οποία επαναδραστηριοποιείται μετά από σιωπή ετών), έκθεση του Jimmie Durham με ασπρόμαυρα σχέδια, τυπώματα και ένα βίντεο.