Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή η επί 30 έτη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
Μόλις για 14 μήνες κατάφερε να δει το όραμα της να γίνεται πραγματικότητα και να λειτουργεί. Η νέα Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε πέρυσι την άνοιξη και η καινούργια μορφή, όπως και η φιλοσοφία και το πρόγραμμα του ιδρύματος έχουν την υπογραφή της. Σε μια συνέντευξη της στην εκδότρια του The Art Newspaper Greece Όλινκα Μηλιαρέση – Βαρβιτσιώτη, λίγο πριν τα εγκαίνια, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα δήλωνε αισιόδοξη για το έργο της: «Νομίζω ότι το κοινό που κατακτήσαμε θα ξανάρθει. Περπατώ στο δρόμο, με πλησιάζει ο κόσμος και μου λέει: “Πότε θα ανοίξετε; Μας λείπετε”. Το κοινό μας ήταν ελληνικό. Φιλοδοξούμε με το δέλεαρ του νέου κτιρίου να φέρουμε τώρα και τους ξένους επισκέπτες». Στην ίδια συνέντευξη είχε χαρακτηρίζει την εκ βάθρων ανακαίνιση «ένα αχανές έργο το οποίο θωράκισε το μουσείο για άλλα 100 χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του συγκροτήματος είχε καταστεί επιτακτική».
Συνδεδεμένη απόλυτα με την Εθνική Πινακοθήκη τόσο στην προηγούμενη όσο και στη νέα εποχή της, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα που πέθανε σήμερα μετά από σύντομη ασθένεια, κατάφερε στα 30 χρόνια της θητείας της στην διευθυντική θέση (1992 – 2022) να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της (Γλυπτοθήκη, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Αίγινα), στη διεύρυνση της συλλογής και στη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων όπως η περίφημη «Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν» η οποία έφερε στην Πινακοθήκη πάνω από 600.000 επισκέπτες.
«Εκανε προσιτό στον κόσμο τον Βρυζάκη, τον Λύτρα, τον Ιακωβίδη, τον Μόραλη, τον Γκίκα, τον Τέτση» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. «Πάντοτε παρούσα και δραστήρια, ξεναγούσε η ίδια τους επισκέπτες με τον γοητευτικό της λόγο. Ηταν από τους πρώτους επικεφαλής πολιτιστικών οργανισμών που είχε μιαν άλλη αντίληψη για την επικοινωνία της τέχνης με το κοινό. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ετοίμαζε με την αγάπη και τη φροντίδα, που την χαρακτήριζαν, την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη».
Ο δε Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας ΓΙατρομανωλάκης δήλωσε πως «είναι εκείνη που μετέδωσε σε γενιές Ελλήνων την αγάπη της για τα εικαστικά και την τέχνη. Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, την ευχαριστούμε, την ευγνωμονούμε και την αποχαιρετούμε με αγάπη».
Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα γεννήθηκε το 1939 στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Πέρα από Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης διετέλεσε επίσης και αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2015). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις ενώ μεθαύριο Τετάρτη υπήρχε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου για την μεγάλη έκθεση της Πινακοθήκης αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Παρθένη.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη εδώ.