Έργα της Etel Adnan στη Documenta 13

Πέθανε η Etel Adnan

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε στο Παρίσι η σπουδαία συγγραφέας, δημοσιογράφος, καθηγήτρια και εικαστικός Etel Adnan.

Ολοκληρωμένη καλλιτέχνις, με την κοινωνική ευαισθησία και τον ευγενή κοσμοπολιτισμό της να διαχέεται σε πολλές μορφές έκφρασης, η Etel Atnan έγραψε με ταλέντο και δύναμη, ζωγράφισε με άφθονο χρώμα και δίδαξε με τη σύνεση μιας λαμπερής ευφυίας.

Η Etel Adnan γεννήθηκε το 1925 και μεγάλωσε στη Βηρυτό του Λιβάνου. Η μητέρα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη και ο πατέρας της υψηλόβαθμος Οθωμανός αξιωματικός γεννημένος στη Δαμασκό. Η ίδια μαθήτευσε σε γαλλικά σχολεία του Λιβάνου ενώ αργότερα σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη. Το 1955 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία στο U.C. Μπέρκλεϋ και Χάρβαρντ ενώ από το 1958 έως το 1972, δίδαξε φιλοσοφία στο Dominican College of San Rafael στην Καλιφόρνια.

Τη δεκαετία του 1950 έστρεψε το επίκεντρο της δημιουργικής της έκφρασης στην εικαστική τέχνη, δημιουργώντας εκφραστικά έργα μικρών διαστάσεων, συνήθως πολύχρωμα αφαιρετικά τοπία. Στο πλούσιο συγγραφικό της έργο, εξέδωσε δοκίμια, λογοτεχνικά βιβλία καθώς και ποίηση. Στίχους έχουν μελοποιήσει σημαντικοί συνθέτες όπως ο Gavin Bryars.  Ζούσε μεταξύ Καλιφόρνιας και Γαλλίας.

To 2011 συμμετείχε στην έκθεση «The Last Grand Tour – Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα» που είχε επιμεληθεί η Jessica Morgan στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε μέρος στη Documenta 13.

 

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα