Πρόσοψη του SFMoMA

Περικοπές προγραμμάτων και μειώσεις προσωπικού στο SFMoMA

O αντίκτυπος της πανδημίας στα μουσεία δεν έχει φανεί ακόμα. Αναμφισβήτητα όμως βρίσκονται σε πολύ δυσχερή κατάσταση και για πολλά η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα.

 

Είχαν κατά καιρούς θεωρηθεί τα νέα εμπορικά κέντρα όπου καθένας μπορούσε να επιλέξει να δει μια έκθεση, να παραστεί σε μια ομιλία, να παρακολουθήσει μια προβολή, να συμμετέχει σε κάποια δημιουργική δράση ή απλώς να πιει ένα ωραίο καφέ ή να γευματίσει στο καφέ ή το εστιατόρια, σημεία αναφοράς στη σύγχρονη πὀλη. Τουλάχιστον όσον αφορά στην Αμερική και τη Βρετανία, τα μουσεία δεν ήταν απλώς καταφύγιο για φιλότεχνους αλλά τόπος συνεύρεσης και συναναστροφή πολλών διαφορετικών ομάδων.

Ο COVID-19  κράτησε το κοινό μακριά από τα μουσεία. Κατἀ μια έννοια, ξαναέβαλε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο που είχαν καταφέρει να αμβλύνουν τα μεγάλα ιδρύματα. Μένοντας στο σπίτι, ιδιωτεύοντας δηλαδή, ο κόσμος βίωσε το πρόγραμμα των μουσείων μέσω της τεχνολογίας, σε χρόνο που επέλεγε, χωρίς όμως την κοινωνικοποίηση που προσφέρει ένα μουσείο ανοιχτό στην κοινωνία. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν που το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο μείωσε τις εκθέσεις, δράσεις (τα podcast, τη πρόγραμμα προβολών κλπ) και πολλά ακόμα προγράμματα λόγω της σημαντικής μείωσης κοινο, που συνεπάγεται σημαντική μείωση εσόδων. Μοιραία ακολούθησε η μείωση προσωπικού, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι μιλάμε για ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Αμερική  με μακρά ιστορία και κύρος σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά στις συλλογές, τις εκθέσεις, την έρευνα, την κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού, που λάμβανε αμέριστη στήριξη από επιφανείς συλλέκτες και μεγάλους χορηγούς. Εκπρόσωποι του μουσείου μίλησαν για την προσπάθεια του SFMoMA να καταστεί βιώσιμο στη νέα,  μετα-COVID-19, εποχή και να συνεχίσει να απευθύνεται ενεργά στην κοινωνία. Σε τί βάθος χρόνου και με ποιά στρατηγική είναι τα ζητούμενα.

Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα