Jonathan Godoy,The Byzantine Stones, 2007 Fountain pen, with real textures, added digital color and effects Courtesy of the artist

Pera Museum: Ένα άλλο Βυζάντιο στον Βόσπορο

Μέταλ μουσική, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια αλλά και πλούσιο ιστορικό υλικό αναζητούν μέσα από δυο εκθέσεις τη σχέση της σύγχρονης Τουρκίας και όχι μόνο, με την παρακαταθήκη του Βυζαντίου.  

Δύο εκθέσεις με αφορμή το Βυζάντιο τρέχουν ταυτόχρονα αυτόν τον καιρό στο Pera Museum της Κωνσταντινούπολης. Μην περιμένετε όμως να δείτε εκθέματα από την ίδια τη ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τις πορφύρες και τον ελληνικό μεσαίωνα. Και οι δυο εκθέσεις ερευνούν το θέμα με τελείως διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο.

Κατ’ αρχάς έχουμε την έκθεση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνών της Κωνσταντινούπολης με τίτλο «What Byzantinism is This in Istanbull” : Byzantium in Popular Culture» που επιμελείται ο Emir Alışık και περιηγείται στην εκλεκτική παρουσία του Βυζαντίου στην λαϊκή κουλτούρα. Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το μυθιστόρημα του Yakup Kadri Karaosmanoğlu «Panorama I-II» (1953–1954), όπου ο πρωταγωνιστής του αναφωνεί τη συγκεκριμένη φράση, απογοητευμένος από το ανεξήγητο χάος στην μεταπολεμική τουρκική κοινωνία. H έκθεση διερευνά τις πολλαπλές και αντικρουόμενες έννοιες του Βυζαντίου. και αναζητά την αλληλεπίδραση του λαϊκού πολιτισμού με τη βυζαντινή κληρονομιά παρουσιάζοντας μια επιλογή έργων που αντιπροσωπεύουν το Βυζάντιο στην ποπ κουλτούρα.

Το θέμα του Βυζαντίου με την ακαδημαϊκή και αρχαιολογική του «επανα-ανακάλυψη» τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, είχε ευρεία απήχηση σε μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών εκφράσεων όπως η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, το θέατρο, η μουσική και η λογοτεχνία, Όμως η γοητεία του ενισχύθηκε με την πάροδο του χρόνου και άνθισε σε νέες κατευθύνσεις: απίθανα είδη μουσικής και λογοτεχνίας, τεχνικές ζωγραφικής, κινηματογράφου, παραγωγή υφασμάτων και νέα αφηγηματικά μέσα όπως τα graphic novels.

Αυτά τα δημοφιλή μέσα έχουν σπάσει τα όρια της ιστορικής αναπαράστασης και της ιστορικής μυθοπλασίας, σφυρηλατώντας την εξερεύνηση νέων τρόπων για να οικειοποιηθούν βυζαντινές μορφές, ιστορία και υλικότητα ως όχημα για να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Αν και η βυζαντινή ιστορία μερικές φορές κινητοποιείται για να πυροδοτήσει εχθροπραξίες μέσω της χειραγώγησης των ιστορικών γεγονότων (εξ ου και ο «βυζαντινισμός» του τίτλου), η βυζαντινή κληρονομιά χρησιμοποιείται συχνά για να προβληματιστεί και για περίπλοκα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Και οι δύο αυτές εκδοχές συναντώνται στην έκθεση η οποία συγκεντρώνει σύγχρονα μυθιστορήματα, metal μουσική, κόμικς  εικαστικές τέχνες, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες και μόδα, θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα πώς ο βυζαντινισμός είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο που μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμα και σε μέρη που συνήθως δεν κοιτάζει κανείς.

Παράλληλα, στο μουσείο λειτουργεί και η έκθεση «From Istanbul to Byzantium, Paths to Rediscovery, 1880 -1955» («Από την Ιστανμπούλ στο Βυζάντιο, Δρόμοι για Επανα-ανακάλυψη, 1880 – 1955» σε επιμέλεια της βυζαντινολόγου Brigitte Pitarakis. Είναι μια έκθεση που διοργανώνεται από το Pera Museum και το , Ινστιτούτο Ερευνών της Κωνσταντινούπολης και εξετάζει τον κεντρικό ρόλο της Κωνσταντινούπολης στη δημιουργία μιας νέας διεθνούς και τοπικής συνείδησης της βυζαντινής κληρονομιάς.

Τον δέκατο ένατο και τις αρχές του εικοστού αιώνα, μια συρροή γεωπολιτικών, διπλωματικών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνικών και τοπικών ενδιαφερόντων στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε το δρόμο για αυξημένη συνειδητοποίηση του βυζαντινού παρελθόντος ως πλούσιας και κοινής κληρονομιάς. Αυτή η κατάσταση, που οδήγησε σε μια επιστημονική προσέγγιση του Βυζαντίου αλλά έχει μελετηθεί ανεπαρκώς μέχρι τώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης όπου τεκμηριώνονται μέσα από μια εντυπωσιακή σειρά αρχειακών εκθεμάτων όπου συνυπάρχουν βυζαντινά τεχνουργήματα  μαζί με σχετικά βιβλία, εκτυπώσεις, χάρτες, φωτογραφίες, έγγραφα και πίνακες από τις συλλογές των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης, της Βιβλιοθήκης Σπάνιων Βιβλίων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και πολλών άλλων ιδρυμάτων.

Και οι δυο εκθέσεις, οι οποίες συνοδεύονται από εκδόσεις με πλούσιο υλικό και κατατοπιστικά κείμενα, θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 6 Μαρτίου.

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα