Από το εικαστικό-ποιητικό χάπενιγκ του Χρήστου Αλαβέρα στην GALLERY13 της Δράμας (φωτό Δημήτρης Μεσσήνης)

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Τρία σημεία όπου η εικόνα αγκαλιάζει τον στίχο

Μια έκθεση, μια κινηματογραφική-μουσική βραδιά και μια εικαστική δράση, όλες εκτός Αθηνών, δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στον εορτασμό της ημέρας.  

Ξεκινάμε από τον βορρά και την GALLERY13 στη Δράμα, όπου ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας παρουσιάζει μέσα από την έκθεση σχεδίου «Έξι Γραφές Δώδεκα Έργα» τα πορτρέτα έξι εμβληματικών Ελληνίδων ποιητριών (την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, την Ελένη Βακαλό, την Κατερίνα Γώγου, την Κική Δημουλά, τη Ζωή Καρέλλη και την Τζένη Μαστοράκη) καθώς και αντίστοιχα έργα των οποίων η έμπνευση αντλείται μέσα από την ποίησή τους. Η βραδιά των εγκαινίων, την περασμένη Τετάρτη συνοδεύτηκε από μια λογοτεχνική βραδιά σε επιμέλεια και παρουσίαση της ποιήτριας Πολύνας Γ. Μπανά, στο πλαίσιο της οποίας ο καλλιτέχνης μετουσίωσε επί τόπου τον ποιητικό λόγο σε εικόνα, αντλώντας έμπνευση από την γυναικεία ποίηση. Ένα εικαστικό-λογοτεχνικό χάπενιγκ που αποτύπωσε ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσήνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου και η GALLERY13 βρίσκεται στην οδό Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13.

Στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) , απόψε Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 9 το βράδυ θα ξεδιπλωθεί ένα αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου το οποίο θα ξεκινήσει με προβολή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοϊτη «Κατερίνα Γώγου – Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» με το αρχειακό υλικό, τα λόγια όσων τη γνώρισαν και την ίδια η προσωπικότητά της, κάνουν την αφήγηση συναρπαστική. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ποιητή Τέλλο Φίλη και τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας και καθηγητή του Α.Π.Θ. στο τμήμα κινηματογράφου Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, και η βραδιά θα κλείσει με μελοποιημένη ποίηση από τη Βούλα Σαββίδη και τον Παντελή Θεοχαρίδη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας, διοργανώνει την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 19.00, στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο 5 «ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα.»  Την ξεχωριστή αυτή δράση συνθέτει μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας, που μετατρέπουν για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες πολύτιμες. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, από τον Συνοικισμό μέχρι το Καλιμπάκι και τον Πεζόδρομο της Νικολαΐδου, οι κάτοικοι και οι περαστικοί της Ελευσίνας θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στίχους με αφορμή έναν πόλεμο γραμμένους από σπουδαίους ποιητές, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Τ.Σ. Έλιοτ, Γιάννης Ρίτσος, Πάουλ Τσέλαν, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Μάρκος Μέσκος, Άρης Αλεξάνδρου, Ηλίας Λάγιος κ.ά. Περιγράφοντας άλλοτε γλαφυρά και άλλοτε ωμά τη βαναυσότητά του, οι μεγάλοι αυτοί ποιητές θα υμνήσουν ακόμα μια φορά την υπέρτατη ηθική αξία που προστατεύει την ίδια τη ζωή, και δεν είναι άλλη από την ειρήνη.

 

TAGS