«Ωραίο μου Πλυντήριο» για πάντα

«Μπλέ πλάκα» για μια ταινία που υμνεί την πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα και κοινωνική συνοχή κοσμεί πλέον το σημείο που βρισκόταν το αγαπημένο πλυντήριο της ομώνυμης ταινίας του Stephen Frears.

 

Η γνωστή «μπλε πλάκα» που στολίζει κτίρια που γεννήθηκαν ή πέρασαν τη ζωή τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς (και όχι μόνο Βρετανούς) φιλόσοφους, πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες και ευεργέτες, παρουσιάζει την ιστορία μιας υπερεθνικής Βρετανίας, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν με μοναδικό τρόπο.  Ο θεσμός ξεκίνησε το 1866 και εντάσσεται πια στον τομέα της Εθνικής Κληρονομιάς. Εχουν τοποθετηθεί πάνω από 950 μπλε πλάκες σε πολιτισμικά αξιοθέατα με τη χορηγία του David Pearl αλλά και των απλών πολιτών.

Παρά την αποδοχή και την επιτυχία του, ο θεσμός κατηγορήθηκε ότι έδινε μεγαλύτερη προτεραιότητα στα επιτεύγματα λευκών, ετεροφυλόφιλων ανδρών. Στα πλαίσια λοιπόν μιας αναθεώρησης της ιστορίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι δήμοι και ο Τομέας Εθνικής Κληρονομιάς προσπαθούν ενεργά να αποκαταστήσουν αδικίες και διακρίσεις που είχαν γίνει βάσει φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Σε αυτή τη λογική, οργανώθηκε μια επιτυχημένη επικοινωνιακή καμπάνια, που ξεκίνησε από το LGBTQ+ Forum του Wandsworth, τον μη-κερδοσκοπικό χώρο Studio Voltaire και το δήμο του Lambeth, ώστε να αποδοθεί η τιμή στον χώρο που γυρίστηκε η επιτυχημένη ταινία «Ωραίο μου Πλυντήριο».

Σκηνοθετημένη από τον Stephen Frears σε σενάριo Hanif Kureishi, η ταινία προσεγγίζει ζητήματα κοινωνικής τάξης, σεξουαλικότητας και φυλετικών διαχωρισμών με απλότητα, ειλικρίνεια και τόλμη σε ένα πολυφυλετικό, πολυπολιτισμικό Λονδίνο. Η ταινία γυρίστηκε το 1985 στο νότιο Λονδίνο και υπήρξε ο πρώτος σταθμός στην σπουδαία καριέρα του Daniel Day Lewis.

Mέσα σε ένα μήνα, οι πολίτες συγκέντρωσαν το ποσό των 2,500 λιρών που χρειαζόταν κι έτσι κατάφερε να γίνει πραγματικότητα η πλάκα στο νούμερο 11 της οδού Wilcox, έξω από το θρυλικό πλυντήριο. Πέρα από το τουριστικό όφελος, χρήσιμο είναι να αναλογιστούμε τη σημασία που έχει αυτή η συμβολική χειρονομία στις κοινότητες που διεκδικούν μεγαλύτερη ορατότητα αλλά και ευρύτερα στην κοινωνική συνοχή.

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα