Photo: Shutterstock

Όλη η χαρακτική σε μια έκθεση

Η πορεία της χαρακτικής τέχνης από την προϊστορία μέχρι σήμερα σε μια μεγάλη έκθεση στην ΑΣΚΤ.

Η έκθεση «Χαρακτική – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα», την οποία διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, αναπτύσσεται στον χώρο της αίθουσας «Νίκος Κεσσανλής» χρονολογικά ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία της γραφής, της γνώσης και της χαρακτικής τέχνης. Ξεκινά με τις προϊστορικές βραχοχαράξεις από την Κίνα, την Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους με τα σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Αρχαιολογικά και Ιστορικά μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωράει στην Κίνα με αρχαίες γραφές και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής από μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην Ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού και της Ιαπωνικής Τέχνης (από συλλογές). Προχωρά σε λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από ελληνικά ιστορικά μουσεία και σε χαλκογραφίες εικόνων του Αγ. Όρους.

Τα έργα προέρχονται – μεταξύ άλλων – από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Παλαιοανθρωπολογίας –Σπηλαιολογίας, το Μουσείο Χετάο (Κίνα), το Αρχείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνα (Πέκινο), το Μουσείο Σαγκάης (Κίνα), το Μουσείο Τεριάντ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη, το Άγιον Όρος και αρκετά ακόμη ιδρύματα.

Η πορεία αυτή τελειώνει με έργα Ελλήνων χαρακτών, πολλοί εκ των οποίων κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες της νεότερης ιστορίας του τόπου (ενδεικτικά αναφέρουμε τους Αγήνωρα Αστεριάδης, Γιώργη Βαρλάμο, Σπύρο Βασιλείου, Κώστα Γραμματόπουλο, Βάσω Κατράκη)  αλλά και 222 έργα 148  σύγχρονων χαρακτών κάποια από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να παρακολουθήσει προβολές για την κατασκευή του χαρτιού, τις βραχογραφίες και τις τεχνικές της χαρακτικής.

Η είσοδος στην Αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, είναι δωρεάν. Η έκθεση διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

TAGS