The Story Museum (Oxford)

Οι υποψήφιοι του Art Fund Museum of the Year 2022

Τέσσερα αγγλικά και ένα ουαλικό ίδρυμα είναι στη shortlist του ετήσιου βραβείου η οποία μόλις ανακοινώθηκε.

«Οι πέντε εξαιρετικοί φιναλίστ είναι μουσεία που ασχολούνται με ζωτικά ζητήματα του σήμερα – από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέχρι τη βελτίωση του αλφαβητισμού ή το θέμα της μετανάστευσης – λαμβάνοντας υπόψιν την διαφορετικότητα στις κοινότητες κατά τη διαδικασία λειτουργίας τους. Κάθε ένα από αυτά εργάζεται σκληρά για να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά να συμμετάσχει, να εμπνευστεί και να εξοπλιστεί με  βασικές δεξιότητες». Έτσι παρουσίασε η Jenny Waldman, διευθύντρια του Art Fund τις φετινές υποψηφιότητες, οι οποίες είναι οι εξής:

Νέα άφιξη στην οικογένεια των Μουσείων Derby, το Museum of Making είναι αφιερωμένο στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα της περιοχής. Η τοπική κοινότητα έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί, από την συνεισφορά στα εκθέματα μέχρι τη δημιουργία των εγκαταστάσεων αλλά και τη βοήθεια στη διατήρηση του ιστορικού κτηρίου. Φιλοξενεί ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκθέσεων ενώ συνεργάζεται με τη Rolls Royce για να εμπνεύσει νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά.

Φωλιασμένο στην καρδιά του Νοτιοανατολικού Λονδίνου, το Horniman Museum and Gardens προσφέρει 16 στρέμματα διαμορφωμένων κήπων, εντυπωσιακή θέα στο Λονδίνο,  εμπνευσμένο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων και μια τεράστια συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικολογία και τον πολιτισμό. Το Horniman ξεκίνησε μια σειρά από πρωτοβουλίες το 2021, από τη βοήθεια στη δημιουργία ενός «μικροδάσους» για την καταπολέμηση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέχρι την υπεράσπιση της τοπικής μουσικής. Σε καθημερινή βάση το Horniman προσφέρει έναν χαλαρωτικό και εμπνευσμένο χώρο για την τοπική κοινότητα να ασχοληθεί με την τέχνη, τον πολιτισμό και τη φύση.

Το Peoples History Museum στο Μάντσεστερ αφηγείται την ιστορία της δημοκρατίας στη Βρετανία μέσα από μια τεράστια συλλογή πολιτικού υλικού που περιλαμβάνει έγγραφα, αφίσες, εκδόσεις, εμβλήματα και άλλα. Το μουσείο δραστηριοποιείται επίσης ενεργά για κοινωνική και πολιτική αλλαγή, συνεργαζόμενο πρόσφατα με την οργάνωση Together With Refugees για την εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου για την εθνικότητα και τα σύνορα και ενώνοντας 350 οργανώσεις για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο για την αστυνομία, το έγκλημα, και το δικαστικό σύστημα.

Tο The Story Museum στην ιστορική Οξφόρδη πρωτοστατεί στην αφήγηση και την ανάγνωση για όλες τις ηλικίες. Οι μοναδικοί του χώροι περιλαμβάνουν τη «Μαγεμένη Βιβλιοθήκη», η οποία έγινε ψηφιακή από μια εφηβική ομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, και ένα στούντιο εκμάθησης εμπνευσμένο από το Χόγκουαρτς. Με το 26% των παιδιών στην Οξφόρδη να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το μουσείο εργάζεται για να κάνει τις ιστορίες προσιτές και ωφέλιμες για όλους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της γραφής, της προφορικής αφήγησης και της ανεξάρτητης ανάγνωσης για τα παιδιά της περιοχής.

Στεγασμένο σε μια αγορά δίπλα σε κατασκευαστές και εμπόρους, το Tŷ Pawb («το σπίτι όλων» σημαίνει στα ουαλικά) είναι αφιερωμένο στην πλούσια ιστορία και το κοινοτικό πνεύμα του Wrexham. Με ένα ελκυστικό και περιεκτικό πρόγραμμα εκθέσεων, έργων και ζωντανών παραστάσεων ενθαρρύνει την κοινότητα να γνωρίσει τις τέχνες στην περιοχή. Το 2021 δημιούργησε έναν πιο λειτουργικό χώρο, το Lle Celf Ddefnyddiol (Χρήσιμος Χώρος Τέχνης).όπου συνδυάζονται μια σειρά από δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, παιχνίδι και εκθέσεις.

Το νικητήριο μουσείο θα ανακοινωθεί στο Design Museum του Λονδίνου στις 14 Ιουλίου και θα λάβει ως έπαθλο  100.000 £. Τα άλλα τέσσερα μουσεία θα λάβουν το καθένα από 15.000 £.

 

 

 

 

TAGS