Δράση της φωτογράφου Nan Goldin τον περασμένο Αύγουστο στη Νέα Υόρκη εναντίον της Pudrue Pharma. (AP Photo/Seth Wenig)

Οι Sackler «αποκαθηλώνονται» και από το MET

Διαζύγιο κοινή συναινέσει μεταξύ του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και της οικογένειας Sackler ανακοινώθηκε ως απόηχος του σκανδάλου OxyContin.

Το MET ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε συμφωνία με δυο μέλη της οικογένειας τον πολυεκατομυριούχων φαρμακοβιομηχάνων Sackler να αφαιρεθεί το όνομα από επτά αίθουσες του μουσείου, ένα όνομα που συνδέεται με την θανατηφόρα κρίση των οπιοειδών, μέσω του παυσίπονου OxyContin και τη επιθετική πώληση του στην αμερικανική αγορά. Ανάμεσα στις αίθουσες όπου θα αφαιρεθεί το όνομα είναι και αυτή που φιλοξενεί τον περίφημο αρχαίο αιγυπτιακό Ναό του Ντεντούρ,

Αν και οι σχέση των Sackler με το MET μετράει πολλές δεκαετίες, η αποστασιοποίηση κρίθηκε πλέον ως μονόδρομος, πράγμα που συμμερίστηκε και η ίδια η οικογένεια επικροτώντας την απόφαση που σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε πάρθηκε ούτως ώστε να «μπορέσει το μουσείο να προωθήσει την βασική του αποστολή».

Η οικογένεια Sackler, ιδιοκτήτρια των φαρμακοβιομηχανιών Purdue Pharma (που πτώχευσε) και Mundipharma έχει δει τις πινακίδες με το όνομα της ως δωρητές να αποκαθηλώνεται τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κατακραυγών και διαμαρτυριών, από μια σειρά μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα (και όχι μόνο) ανά τον κόσμο. Την άνοιξη του 2019 δυο βρετανικά μουσεία, η National Portrait Gallery και η Tate ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν άλλες δωρεές από την οικογένεια. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, το NYU Langone Medical Center ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον δωρεές από τους Sackler και άλλαξε το όνομα του Sackler Institute of Graduate Biomedical Sciences σε Vilcek Institute of Graduate Biomedical Sciences. Στο χορό μπήκαν λίγο αργότερα το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και το Guggenheim.

Εν τω μεταξύ, την ίδια εποχή, η φωτογράφος Nan Goldin (η οποία είχε ζήσει τις παρενέργειες του OxyCondin από πρώτο χέρι) έκανε μια ακτιβιστική διαμαρτυρία έξω από το Λούβρο με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί και από εκεί το όνομα Sackler (το οποίο «κατείχε» μια ολόκληρη πτέρυγα με ανατολικά τεχνουργήματα). Η Pudrue Pharma λίγες μέρες αργότερα κήρυξε πτώχευση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δεκάδες αγωγές που είχαν ασκηθεί εναντίον της ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Sacklers είναι «η πιο μισητή οικογένεια στις ΗΠΑ».

Τον Ιανουάριο του 2020 είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο-άποψη «Η ηθική των μουσείων», όπου ο Βασίλης Ντούπας είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στην υπόθεση Pudrue Pharma. Διαβάστε το εδώ.

 

 

TAGS