Ισμήνη ΚΙνγκ και Ιλεάνα Αρναούτου

Οι νικήτριες του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Από κοινού στην Ιλεάνα Αρναούτου και την Ισμήνη Κίνγκ για το έργο τους «Tender shell geophilia» απονέμεται το 2ο Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη.

Μετά από μια δύσκολη διαδικασία, η επιτροπή επιλογής του 2ου Βραβείου Τέχνης του Ιδρύματος  Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη επέλεξε και ανακοίνωσε το έργο που θα αποτελέσει το νέο έκθεμα του Sculpture Garden του Minos Beach και το οποίο έχει την υπογραφή ενός καλλιτεχνικού διδύμου.  Η Ισμήνη Κινγκ και η Ιλεάνα Αρναούτου ξεκίνησαν την συνεργατική τους πρακτική το 2019, εστιάζοντας στην ενσώματη θηλυκότητα και την απώλεια ως μία δυνητική και πορώδης συνθήκη, έννοιες τις οποίες νιώθουν την ανάγκη να αναλογιστούν σε συν-ποιητικό πλαίσιο.

Το έργο τους «Tender shell geophilia» αποτελεί ένα δίκτυο γλυπτών που έχει την βάση του στο γεωγραφικό τοπίο του κόλπου του Αγίου Νικολάου Κρήτης, το οποίο οι καλλιτέχνιδες αντιμετωπίζουν ως ενεργό χώρο περίεξης. Στοιχεία του έργου εμπνέονται από ένα ευρύτερο γλυπτικό λεξιλόγιο που σχετίζεται με το νερό, το άδειασμα και το γέμισμα, την έλλειψη και την παρουσία. Πηγάζοντας από ένα αφήγημα που συνδέει την γεωγραφία με τον ερωτισμό, το έργο εξελίσσεται σε μία συνθήκη συσχέτισης με τα στοιχεία του τοπίου και θέτει το σώμα ως ενεργό στοιχείο σε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης.

Η Ισμήνη Κινγκ (γ.1993) είναι γλύπτρια και κεραμίστρια, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος MFA Sculpture του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, όπου έλαβε το βραβείο Jeanne Szego. Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται οι: «True Love Leaves No Traces», Galerist, Κωνσταντινούπολη (2022), «Encounters in wreath-knot-chain formations» (ατομική έκθεση), The Breeder Gallery, Αθήνα (2021), «(dis)placement», Jacaranda, Ρίο ντε Τζανέιρο και Off- Quay, Λονδίνο (2017).

Η Ιλεάνα Αρναούτου (γ.1994) είναι απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ιστορίας της Τέχνης του University College London. Επικεντρώνεται στη ζωγραφική και την γλυπτική. Στις πρόσφατες εκθέσεις της περιλαμβάνονται οι «ATHENSYN II: Going Viral», Steinzeit gallery, Βερολίνο (2022), «21! Contemporary Greek Painting», Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, Κρήτη (2021), «APOTROPAION», 16 Φωκίωνος Νέγρη – Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Αθήνα (2021). Η Ιλεάνα έχει βραβευτεί με το πρόγραμμα υποστήριξης καλλιτεχνών ARTWORKS 2020 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Βραβείο Τέχνης επιστεγάζει τις τριαντάχρονες προσπάθειες του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη για αρωγή και ενίσχυση της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους – εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ – τη δυνατότητα να δημιουργήσουν site specific εικαστικό έργο το οποίο όχι μόνο θα αποτελέσει μέρος της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στην Κρήτη, αλλά θα ενταχθεί και σε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο Τέχνης και το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη εδώ

 

TAGS