Ο Τζιακομέτι στον 21ο αιώνα

Σαν σήμερα, 11 Οκτωβρίου του 1901, γεννήθηκε ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι και αυτές οι χαρακτηριστικές επιμήκεις φιγούρες του έχουν σίγουρα κάτι να πουν και σήμερα, στο κοινό του 21ου αιώνα.

Αναμφισβήτητα, το έργο του Τζιακομέτι κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο πρωτοποριακά και επιδραστικά του 20ου αιώνα, μεταφέροντας μια αυθεντικότητα που δεν κατηγοριοποιείται εύκολα. Απόλυτα ανθρωποκεντρικός, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με αυτές τις σχεδόν διάφανες, οστεώδεις, ψηλόλιγνες φιγούρες του που παραπέμπουν στην απομόνωση, στην μοναξιά, στην εύθραυστη ύπαρξη, στην απόλυτη ατομικότητα. Σε όλη του τη ζωή, ο Τζιακομέτι προσπαθούσε να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση και να την αποτυπώσει σε όλο της το βάθος, πράγμα που έκανε την δημιουργία για εκείνον μια διαδικασία επώδυνη και αυτοκαταστροφική. Αυτός είναι και ο λόγος της συνεχούς, σχεδόν εμμονικής, επανάληψης στο έργο του ακολουθώντας το μπεκετικό «προσπάθησε ξανά, απότυχε καλύτερα!». Ο ίδιος έλεγε «δεν προσπαθώ να δημιουργήσω όμορφους πίνακες ή γλυπτά. Η τέχνη είναι μόνο ένα μέσο θέασης. Ό,τι κι αν κοιτάξω, όλα με εκπλήσσουν και μου διαφεύγουν, και δεν είμαι πολύ σίγουρος για αυτό που βλέπω». Ανεξάρτητα από το αν το έργο του ήταν αποτέλεσμα της επίδρασης στην ευαίσθητη ψυχοσύνθεση του μιας σειράς από προσωπικούς δαίμονες, παραμένει πάντα επίκαιρο ως μια αλληγορία για την μοίρα του ανθρώπου μέσα από μια διαρκή και ατέρμονη αναζήτηση, και με αυτόν το τρόπο, μια τραγική απεικόνιση του «ανικανοποίητου».

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα