Ai Weiwei: «Study of Perspecrtive: Tianammen»

Ο Ai Weiwei βρίσκεται «μεταξύ λογοκρισίας και υποκρισίας»

Ένα μουσείο και μια τράπεζα κλείνουν την πόρτα στον ακτιβιστή καλλιτέχνη και ο ίδιος βλέπει πίσω από όλα αυτά κυβερνητικό κινέζικο… δάκτυλο.

Ο Ai Weiwei και το κινεζικό κράτος ποτέ δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων, αλλά τελευταία η κατάσταση αυτή οδεύει σταθερά προς τα άκρα. Η πρώτη αφορμή έχει να κάνει με  το πολυαναμενόμενο ολοκαίνουργιο Μουσείο Μ+ το οποίο ανοίγει πανηγυρικά τις πύλες του στις 12 Νοεμβρίου στο Χονγκ Κονγκ και από το οποίο έχει αφαιρεθεί (στην διαδικτυακή παρουσίαση αλλά και στην επικείμενη φυσική όπως ανακοινώθηκε) το «Study of Perspecrtive: Tianammen» (1997) . Πρόκειται για μια φωτογραφία στην οποία δεσπόζει το υψωμένο μεσαίο δάκτυλο του καλλιτέχνη μπροστά από την ιστορική πλατεία του Πεκίνου. Η σειρά «Study of Perspecrtive»  έχει δημιουργηθεί από το 1995 έως το 2017 και εκτός της Τιενανμέν, το ίδιο δάκτυλο έχει υψωθεί σε πολλά άλλα εμβληματικά σημεία του πλανήτη όπως στον Πύργο του Άιφελ, στην Όπερα του Σίδνεϋ ή στην αίθουσα του Λούβρου που φιλοξενεί τη Μόνα Λίζα.

Ένα ακόμη έργο του Ai Weiwei,, το «Map of China» (2003), λείπει επίσης από τη διαδικτυακή παρουσίαση της συλλογής του Μουσείου. Πρόκειται για έναν ξύλινο ανάγλυφο χάρτη της χώρας που διασώθηκε από κατεδαφισμένους ναούς της δυναστείας Τσινγκ, και έχει ως στόχο να παρουσιάσει την πολιτιστική και εθνοτική ποικιλομορφία της Κίνας. Τόσο το γλυπτό όσο και η φωτογραφία είναι μέρος της «Συλλογής M+ Sigg,» μιας μεγάλης συλλογής κινεζικής τέχνης που δωρίστηκε στο μουσείο από τον Ελβετό επιχειρηματία Uli Sigg. Η ηγέτιδα του Χογκ Κογκ Κάρι Λαμ υποστήριξε ότι τέτοιες κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του κινεζικού νόμου εθνικής ασφάλειας  σε σχέση με την τέχνη που θεωρείται «απειλή για την κυβέρνηση».  Να σημειώσουμε εδώ ότι οκτώ έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται ακόμα στην ιστοσελίδα του Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και του αντίστοιχου «Study of Perpectiuve» όπου το δάχτυλο του Weiwei υψώνεται στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης με άρθρο-επιστολή του που δημοσίευσε πρόσφατα το ArtNet επιτίθεται κατά πάντων για την άνιση και άδικη  μεταχείριση του: «Το 1989, μόλις έξι χρόνια πριν σηκώσω αυτό το μεσαίο δάχτυλο, κυβερνητικά τανκς και ένοπλοι στρατιώτες είχαν εισβάλει στην ίδια πλατεία για να διώξουν ειρηνικά διαμαρτυρόμενους φοιτητές» έγραψε. «Μόνο περιφρονητική χειρονομία δεν ήταν εκ μέρους μου αυτό το έργο και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με απειλή»  Παράλληλα πετάει και μια σπόντα για τα πολιτιστικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κίνα: «Η στάση αυτή του  Μ+ όπως τη βλέπω σήμερα, μου φέρνει στο νου κάποια  δυτικά μουσεία όπως το Pompidou, το Victoria & Albert ή την Tate Modern που έχουν ανοίξει δουλειές πλέον στην Κίνα χαριεντιζόμενα με την αυταρχική της κυβέρνηση και κολακεύοντας την σε κάθε ευκαιρία».

Σα να μην έφτανε αυτό, ο Ai Wewei έχει τώρα να αντιμετωπίσει και τις τράπεζες που του κλείνουν τις πόρτες. Συγκεκριμένα η Credit Suisse ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα κλείσει τον λογαριασμό που έχει ανοίξει ο καλλιτέχνης δια μέσου του ιδρύματος του για την υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου. Αυτή η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής σύμφωνα με την οποία τερματίζονται όλοι οι λογαριασμοί ατόμων που έχουν ποινικό μητρώο. «Μια στοιχειώδης έρευνα» αντιτείνει ο Weiwei «θα αποδείκνυε ότι ουδέποτε κατηγορήθηκα επίσημα, πόσο μάλλον ότι καταδικάστηκα. Όταν το καθεστώς του Πεκίνου με συνέλαβε (σ.σ.: το 2011) και αμαύρωσε το όνομα μου δεν ήταν πάρα μια από τις συνήθεις τεχνικές δίωξης πολιτικών αντιπάλων». O Ai Weiwei, ο οποίος είχε βοηθήσει στην ανέγερση της περίφημης «Φωλιάς», του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου, κρατήθηκε για 81 ημέρες χωρίς να του αποδοθεί καμία κατηγορία.

Ο καλλιτέχνης κατηγορεί επίσης την Credit Suisse ότι διαθέτει μυστικούς λογαριασμούς Κινέζων αξιωματούχων και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για την  ουδετερότητα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. «Ξέρετε, αυτές οι τράπεζες είναι πολύ αλαζονικές» λέει ο Weiwei προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι η Credit Suisse θα αλλάξει γνώμη. «Ακόμα κι αν αποσύρουν αυτήν την απόφαση, εγώ δεν είμαι πρόθυμος να συνδεθώ με μια τράπεζα που έχει τόσο περίεργες σχέσεις με την Κίνα» καταλήγει. Η ίδια η τράπεζα πάντως δηλώνει πως δεν δημοσιοποιεί και δεν σχολιάζει στοιχεία που να αφορούν πελάτες της.

 

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα