«Bored Apes» από την πλατφόρμα OpenSea

NFTs: Κλοπή 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων από γκαλερίστα

Οι διαδικτυακές απάτες που σχετίζονται με τα NFTs αρχίζουν να γίνονται πονοκέφαλος για πλατφόρμες και συλλέκτες

Καθώς τα NFTs διαδίδονται όλο και περισσότερο, αποκτούν σημαντική αξία και κάποια από αυτά πωλούνται σε αστρονομικές τιμές, ήταν αναμενόμενο κάποιοι επιτήδειοι να επωφεληθούν, χακάροντας λογαριασμούς και αφαιρώντας έργα από ιδιοκτήτες που δεν φρόντισαν να τα ασφαλίσουν με τον σωστό τρόπο. Πρόσφατο θύμα, ο Todd Kramer, συνιδιοκτήτης της γκαλερί Ross & Kramer στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης. Ο οποίος τα χαράματα της 30ης Δεκεμβρίου ανάρτησε ένα απελπισμένο tweet το οποίο έλεγε «Με χακάρανε. Εξαφανίστηκαν οι πίθηκοι μου. Και πωλούνται. Βοηθήστε με».

Οι «πίθηκοι» στους οποίους αναφερόταν ο Kramer ήταν τέσσερα NFTs της σειράς «Bored Apes Yacht Club» αλλά δεν ήταν τα μόνα έργα που έκαναν φτερά από το «πορτοφόλι» του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εισέπραξε και τον χλευασμό αρκετών χρηστών του Tweeter οι οποίοι τον επέκριναν, όχι πολύ κομψά πάντως, για τον τρόπο προστασίας που επέλεξε. Η αλήθεια είναι ότι ο Kramer χρησιμοποιούσε το λεγόμενο «hot wallet» το οποίο είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και άρα περισσότερο ευάλωτο.

Ευτυχώς, η συγκεκριμένη απάτη, η οποία θα κόστιζε στον Kramer περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια, δεν είχε τόσο σοβαρές συνέπειες για τον γκαλερίστα, μιας και η βοήθεια που ζήτησε τελικά ήρθε, αφενός από την πλατφόρμα NFT OpenSea αλλά και από την αλληλεγγύη που επέδειξαν αγοραστές που προσεγγίστηκαν από τους χάκερς. Μετά από λίγες ώρες ο Kramer ανακοίνωσε πως τα έργα του ήταν σε κατάσταση «παγώματος», έτσι η «χειρότερη νύχτα της ζωής του» όπως την περιέγραψε, αποδείχθηκε σχετικά ανώδυνη. Δεν παράλειψε μάλιστα να συστήσει στους επίδοξους αγοραστές NFTs την χρήση «σκληρού πορτοφολιού» για να μην πατήσουν όπως ο ίδιος.

Πάντως, η ανάμειξη της OpenSea πυροδότησε μεγάλη διαμάχη, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι τα NFTs δεν θα μπορούσαν πραγματικά να πουληθούν αν ήταν ήδη σε διαδικασία «παγώματος»  καθιστώντας τα μη πωλήσιμα στην πλατφόρμα. Από την άλλοι κάποιοι επισήμαναν πως η OpenSea είχε τη δυνατότητα να το κάνει μόνο στο δικό της site και άρα η αγοραπωλησία θα μπορούσε να γίνει αλλού. Κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η πλατφόρμα: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παγώσουμε ή να διαγράψουμε NFTs που υπάρχουν σε άλλα blockchain, ωστόσο απενεργοποιούμε τη δυνατότητα χρήσης του OpenSea για την αγορά ή την πώληση κλεμμένων αντικειμένων. Από τότε που εμφανίστηκε αυτό το ζήτημα, δημιουργήσαμε εργαλεία και διαδικασίες ασφαλείας για την καταπολέμηση της κλοπής στο OpenSea» δήλωσε εκπρόσωπος της.

Η υπόθεση Kramer είναι ένα μόνο δείγμα του φαινόμενου της διαδικτυακής απάτης με φόντο τα NFTs τον τελευταίο καιρό. Η σοβαρότερη μορφή όμως μάλλον είναι μια διαφορετικού είδους κλοπή, αυτή των NFT έργων τέχνης που φτιάχνονται από άτομα που δεν τα δημιούργησαν. Και είναι ένα πρόβλημα που για την ώρα δεν φαίνεται να λύνεται εύκολα.

TAGS