Πρόσοψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας © Α΄ΕΠΚΑ – ΤΑΠ

Monday Report (και ένα καλοκαιρινό quiz)

Αυτή την εβδομάδα χαιρόμαστε για την μεγάλη – και προσεκτική πάντα – προσέλευση στους κινηματογράφους, καταγράφουμε τις εξελίξεις στα καλλιτεχνικά μας ιδρύματα και θέλουμε να σας φτιάξουμε το κέφι με ένα καλοκαιρινό quiz.

 

Αν σας λέγαμε ότι στο ΕΜΣΤ επικρατεί «μια ωραία ατμόσφαιρα» θα το πιστεύατε; Με τίτλο «Πιο πολλοί οι διευθυντές από τους εργαζόμενους» το σωματείο των εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κατήγγειλε την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠ.ΠΟ.Α και ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου. Στην ανακοίνωση του, το σωματείο αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως η τροπολογία «οδηγεί σε υπερτροφία του ρόλου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή» ο οποίος «θα μπορεί να αξιολογεί το σύνολο του προσωπικού ανεξαρτήτως ειδικότητας και αντικειμένου» αλλά και να ασκεί πειθαρχική εξουσία. Επίσης εφόσον η τροπολογία επιτρέπει τον διορισμό έως και τεσσάρων Συμβούλων Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και αυτοί οι σύμβουλοι θα μπορούν να αναπληρώνουν τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν «αυτή η αναπλήρωση αφορά και στην πειθαρχική εξουσία».

Την επιτροπή προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους η οποία θα γνωμοδοτήσει στη διαδικασία επιλογής του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απαρτίζεται από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, (Πρόεδρος της Επιτροπής), τη σκηνοθέτη, ηθοποιό και Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη, , την ηθοποιό και συγγραφέα Ξένια Καλογεροπούλου, την αρχιτέκτονα-μηχανικό και σκηνογράφο Εύα Μανιδάκη και την ηθοποιό Ρένη Πιττακή. Σε πρώτο στάδιο η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειµένου να εξετάσει το παραδεκτό όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Ή μας έλειψε απελπιστικά το σινεμά ή το θεωρούμε μια από τις πιο ασφαλείς λόγω, επιλογές εξόδου στη μετα-COVID εποχή. Ισως και τα δύο. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις καλές ταινίες που βγαίνουν αυτόν τον καιρό στις αίθουσες, ήρθε και ένα ρεκόρ  (από την  έναρξη της πανδημίας) για την περασμένη εβδομάδα, που ξεπερνάει τα 78.000 εισιτήρια. Τη μερίδα του λέοντος έχει αποσπάσει εύκολα μάλλον το  animation «Λούκα», μια όμορφη καλοκαιρινή ιστορία από την ιταλική Ριβιέρα, που υμνεί τη φιλία και τη διαφορετικότητα.

Μιλώντας για εισιτήρια, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε την μεταlockdown επισκεψιμότητα της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς χαρήκαμε πολύ με τις ουρές τις πρώτες ημέρες της επανέναρξης της λειτουργίας της. Επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με την Εθνική Πινακοθήκη α για να μας δώσει πληροφορίες και αριθμό επισκεπτών από τη στιγμή που άνοιξαν πάλι τα μουσεία μετά το lockdown και περιμένουμε μια συγκεκριμένη απάντηση για εβδομάδες,ελπίζουμε όχι για πολύ.

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που τα περιλαμβάνει όλα χωρίς στόχευση και με σύνθημα «στηρίζουμε τον πολιτισμό», ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει 78 εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικά για μικρούς και μεγάλους και χορευτικές παραστάσεις) από τώρα μέχρι και το φθινόπωρο στα θέατρα του Κολωνού και της Γκράβας. Επικροτούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες σε μη προνομιούχες περιοχές όπως η Γκράβα και τα Πατήσια.

Ένα ArtRoom διαμορφώθηκε στο Mykonos Blu Grecotel για να φιλοξενήσει εκθέσεις γνωστών εικαστικών και ανοίγει τώρα με την «Transcendence – Υπέρβαση»» της Ειρήνης Γκόγκουα που ολοκλήρωσε την παρουσίαση της στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου αλλά παρέμεινε στο νησί, αφού η αθρόα επισκεψιμότητα και οι θετικές κριτικές ευνόησαν την παράταση από τις 20 μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Και το quiz της εβδομάδας:

«Υπήρχαν αρκούδες στα ελληνικά νησιά;» αναρωτιέται στο Instagram μια επισκέπτρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας, που έμεινε ενθουσιασμένη με τα εκθέματα. Στείλτε τις απαντήσεις σας στο press@theartnewspaper.gr και η πιο ενδιαφέρουσα απάντηση θα κερδίσει ένα δωρεάν τεύχος της εφημερίδας The Art Newspaper.

Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα