Πίτερ Μπρέγκελ ο Πρεσβύτερος «Κυνηγοί στο χιόνι», 1565, ελαιογραφία σε ξύλο

Monday Report & Quiz

Χορηγίες ανακοινώνονται, δωρεές αποσύρονται, γκαλερί ανοίγουν και έξω χιονίζει. Οι ειδήσεις της εβδομάδας εν λευκώ, και ένας διαγωνισμός που θα σας χαρίσει μια συνδρομή για το The Art Newspaper Greece.

Προκήρυξη δώδεκα επιχορηγήσεων ανακοίνωσε ο οργανισμός ΝΕΟΝ για εκθέσεις σύγχρονης τέχνης (ομαδικές ή ατομικές) Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η κάθε μια από τις 12 χορηγίες αντιστοιχεί στο ποσό των  €5.000. Επίσης θα δοθούν 5 χορηγίες για παραγωγή Performance και Dance Production στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ύψους €8.000 η κάθε μία.

Στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. (του Ταμείου Ανάκαμψης) που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, εντάχθηκε το μουσείο Άλεξ Μυλωνά του Θησείου, μέλος του Μητροπολιτικού Οργανισμου Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης για ένταξη έργων που αφορούν την κτηριακή αναβάθμιση και τη βελτίωση της προσβασιμότητας του μουσείου.

Ενώ η απόφαση για την «εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος “International Foundation for Greece”, ως δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο» ανακλήθηκε «άρον άρον» θα λέγαμε, από το ΥΠΠΟΑ λόγω της ανάμιξης μέλους του ΔΣ του ιδρύματος στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το οποίο παραδόξως μπήκε και αυτό στο κάδρο κάποιων δημοσιευμάτων (από κεκτημένη ταχύτητα;) εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φέρονται να σχετίζονται με την εν λόγω δωρεά και την υπό διερεύνηση υπόθεση.

80  Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς και συλλέκτες, προσφέρουν αφιλοκερδώς 84 έργα ζωγραφικής (ανάμεσα τους έργα των Φασιανού, Ρόορη, Γ. Λάππα, Ψυχοπαίδη κ.ά)  τείνοντας κατά αυτό τον τρόπο, χείρα βοηθείας στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και τις οικογένειές τους. Η δημοπρασία «80 Καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής» από την Vergos Auctions επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

Εν μέσω πανδημίας, η Eva Presenhuber, αποφάσισε να ανοίξει μια νέα γκαλερί (μετά τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη), και μάλιστα όχι κάπου στην Σεούλ ή τη Σαγκάη όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά στη Βιέννη. Αυστριακή και η ίδια, μετά από πάνω από 30 χρόνια δραστηριότητα στον χώρο, ποντάρει τώρα σε μια αγορά που έχει όλα τα φόντα για να μας εκπλήξει στο μέλλον.

Και για να φτιάξουμε λίγο τη διάθεση σας, μέσα σε αυτό το  σκηνικό βαρύ χειμώνα, σας έχουμε έναν μικρό διαγωνισμό. Όπως θα διαπιστώσατε, τη στήλη σήμερα συνοδεύει ένας διάσημος πίνακας, ο πιο χιονισμένος μάλλον όλων των εποχών. Είναι οι «Κυνηγοί στο χιόνι» (1565) του Πϊτερ Μπρέγκελ του πρεσβύτερου. Αυτό που θέλουμε από σας είναι να στείλετε ένα e-mail στο info@theartnewspaper.gr γράφοντας μας σε ποιο μουσείο μπορούμε να δούμε το έργο. Ο πρώτος που θα απαντήσει σωστά θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή για πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο του The Art Newspaper Greece.

 

 

TAGS