Το εικαστικό του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από τον Kanellos Cob

Monday Report

Νέα από τον χώρο του πολιτισμού για την τελευταία μέρα ενός δύσκολου Φεβρουάριου

Τον ιστορικό κινηματογράφο Ελευσίς αγόρασε ο Δήμος Ελευσίνας, ενόψει της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο χώρος θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, προβολές και καλλιτεχνικές δράσεις και μετά το 2023 θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή – παρακαταθήκη για τον Δήμο Ελευσίνας. Με την ανακατασκευή του κτιρίου, η σκηνή θα μπορεί να φιλοξενήσει θεάματα και πολιτιστικά γεγονότα χωρητικότητας 200 περίπου ατόμων.

«Μια ανθρώπινη μορφή, η άγρια φύση και ένα εξωτικό πτηνό σχηματίζουν το περίγραμμα της ανθρώπινης συνθήκης, της ζωής μας, του κόσμου που μας περιβάλλει. Μια σχέση συμβίωσης, στην οποία αναζητούμε εκ νέου την αρμονική συνύπαρξη που ο άνθρωπος έχει διαταράξει». Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την οπτική ταυτότητα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες και έχει την υπογραφή του εικονογράφου και δημιουργού κόμικ Kanellos Cob. Ο πολυσχιδής δημιουργός είχε επίσης αναλάβει την πρωτότυπη εικονογράφηση και την εικαστική επιμέλεια στην ειδική έκδοση «Αντίδωρο» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το 2021.

To Circular Cultures έρχεται στις 3 και 4 Μαρτίου για να ανοίξει κι άλλο τη συζήτηση για μια πιο βιώσιμη ζωή. Το Βρετανικό Συμβούλιο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα με θέμα τις «Τοπογραφίες των Αποβλήτων» που περιλαμβάνει ένα ημερήσιο διαδικτυακό συνέδριο με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ, καθώς και μια μέρα αφιερωμένη σε εργαστήρια. Το πρόγραμμα  θα διερευνήσει βιώσιμες αστικές πρακτικές, αναδεικνύοντας σημαντικά πρότζεκτ design που υπηρετούν την κοινωνία, προάγοντας συγχρόνως την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) επιλέχθηκε ως επίσημος Nominator στoν παγκοσμίου κύρους περιβαλλοντικό θεσμό «Τhe Earthshot Prize», ένα από τα  διασημότερα περιβαλλοντικά βραβεία με κύριο στόχο την ανεύρεση νέων λύσεων σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το PCAI το οποίο, επιλέχθηκε για την ικανότητά του να εντοπίζει αποτελεσματικές ιδέες και λύσεις σε περιβαλλοντικά θέματα, έχει τώρα ως υποχρέωση να προτείνει υποψηφιότητες, οι οποίες θα αξιολογηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οδηγώντας σε 5 νικητές για το 2022, καθένας εκ των οποίων θα λάβει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου λιρών, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το έργο και την έρευνά του.

Με 11.600.000 ευρώ χρηματοδοτούνται έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, ειδικά για τη Βόρειο Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για τις Πολιτιστικές Διαδρομές «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός». Στα έργα περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις και αποκαταστάσεις ιστορικών ναών, οθωμανικών μνημείων αλλά και ενός βυζαντινού κάστρου (αυτό των Μεγλενών στην Αλμωπία Πέλλας).

«Metanoia» (η έννοια δηλαδή που περιγράφει μια διαδικασία θεμελιώδους αλλαγής στην ανθρώπινη προσωπικότητα) ονομάζεται η έκθεση που οργανώνουν η IFAC Athina και η Meta Arts για την άνοιξη και καλούν καλλιτέχνες κάθε ύφους και τεχνοτροπίας να υποβάλλουν έργα που σχετίζονται με το θέμα.

Σε άλλα εικαστικά νέα για μεγάλες εκθέσεις που έρχονται από το καλοκαίρι και μετά, η έκθεση του Jeff Coons στην Ύδρα που αναβλήθηκε πέρυσι, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ ότι θα γίνει από 21 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

 

TAGS