Στιγμιότυπο από το teaser του open call για το Athens Digital Arts Festival

Monday Report

Ειδήσεις από τον χώρο του πολιτισμού που ξεκινούν από την οδό Σανταρόζα και φτάνουν μέχρι το Ζαγόρι και τη Νίσυρο.

Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη ανέλαβε την θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Έχει εργαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη ως επιμελήτρια του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, αλλά και ως επιμελήτρια των συλλογών τέχνης της Ιονικής Τράπεζας και ακολούθως της Alpha Bank. Το τεύχος Δεκεμβρίου του The Art Newspaper Greece φιλοξένησε στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος, την άποψη της για τις εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τη σχέση μας με το ιστορικό παρελθόν. Διαβάστε την εδώ.

Μιας και μιλάμε για την επετειακή χρονιά, μπορεί το 2021 να έφυγε αλλά οι δράσεις συνεχίζονται, όπως αυτή που έγινε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων –μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ). Είναι η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», με την οποία η Αθήνα απέκτησε ευρωπαϊκή αύρα με 62 έξυπνες πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε αντίστοιχους δρόμους της πόλης και μας κατατοπίζουν για όσους ξένους βοήθησαν στον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία. Επιπλέον, κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode με πρόσθετες πληροφορίες και podcast.

Κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία είναι και η πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας σε αυτή την κατηγορία. Στην όλη διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου εργάστηκαν επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, δασολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, εθνολόγοι. Τώρα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού έστειλε ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χρ. Κορωναίος, αναφέροντας ότι το Ενετικό Φρούριο του νησιού χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης. Η δυτική πλευρά του κάστρου, το οποίο έχει χτιστεί το 1315 μ.Χ. από τους Ιωαννίτες Ιππότες, «εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρχίσει να καταρρέει, αλλά και οι άλλες πλευρές παρουσιάζουν εμφανή σημεία που έχουν ανάγκη της φροντίδας σας» αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος.

Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας «80 Καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής» που διοργάνωσε ο Οίκος Βέργος, την περασμένη Δευτέρα και τα οποία άγγιξαν τα 80.000 ευρώ. Από το σύνολο των 84 έργων τέχνης που είχαν δωρηθεί με μεγάλη προθυμία από καλλιτέχνες και συλλέκτες για τον σκοπό της εκδήλωσης, βρήκαν αγοραστές τα 62.

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας  (ADAF) προσκαλεί τους καλλιτέχνες να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την επόμενη υβριδική (φυσική και online) διοργάνωση που θα διεξαχθεί την άνοιξη και το  φθινόπωρο του 2022  αντίστοιχα στην Αθήνα, με θέμα RetroFuture, που καλεί να δούμε το μέλλον μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος . Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι την 1η Μαρτίου.

TAGS