Η ταινία «O Δικός μου Προσωπικός Λίβανος» του Θοδωρή Παναγόπουλου κατέκτησε το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» στο περσινό Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα»

Monday Report

Πλειστηριασμοί, επιχορηγήσεις, διοργανώσεις, open calls: Οι πολιτιστικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι εδώ.

«Ακριβή αντίγραφα υψηλής ποιότητας των γλυπτών του Παρθενώνα» είναι πρόθυμη να κατασκευάσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Daily Telegraph, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο, Ιωάννη Ραπτάκη. Και μάλιστα όχι μόνο αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και αυτών που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολής. Η ψηφιακή τεχνική 3D Machining, η οποία επιτρέπει την αντιγραφή γλυπτών με ακρίβεια χιλιοστού, ρίχνεται κι αυτή στη μάχη του διαλόγου για τα μάρμαρα. Τι άλλο να προσφέρουμε δηλαδή πια…

Πράσινο φως για την απομάκρυνση των βυζαντινών αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του η οποία έκρινε ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν θα υποστούν βλάβες, αν μετακινηθούν μέχρι την αποπεράτωση του έργου, καθώς η αρχαιολογική μελέτη έχει τροποποιηθεί και «εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά». Τέλος στο θρίλερ; Για να δούμε…

Η κακοκαιρία έσωσε προσωρινά το απίτι – ατελιέ – μουσείο του Σπύρου Βασιλείου στην οδό Γουέμπστερ, κάτω από την Ακρόπολη. Ο πλειστηριασμός για την πώληση του (και τη δημιουργία ίσως ενός ακόμη Airbnb κτηρίου στην περιοχή) αναβλήθηκε στο παρά πέντε και θα γίνει σε δυο μήνες, χωρίς όμως να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια εναλλακτική προοπτική. Διαβάστε εδώ το άρθρο του Γιώργου Μυλωνά για το θέμα (το συγκεκριμένο και ευρύτερα για τη μοίρα των ιδρυμάτων στην Ελλάδα).

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή και παροχής αιγίδας για δράσεις Σύγχρονου Πολιτισμού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2022, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης δράσεων πολιτιστικών φορέων, απευθύνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάμεσα στις δράσεις αυτές βρίσκονται και αυτές των Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design καθώς και Δράσεων Μουσείων και Πινακοθηκών. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά μέσα στο Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου, την μεγαλύτερη του αραβικού κόσμου που γίνεται αυτές τις μέρες (έως 7 Φεβρουαρίου) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Αιγύπτου. Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 1.100 εκδότες και όχι, οι ελληνικές δράσεις δεν επικεντρώνονται μόνο στον Καβάφη.

Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες των σύγχρονων παραστατικών τεχνών (χορός, θέατρο, εικαστική περφόρμανς) που κατοικούν στην Ελλάδα ανακοίνωσε το PCAI. Ο τίτλος είναι «Bridging the Gap» και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Peripheries: A Southern Coalition,

To Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στο Καστελόριζο ζητάει τις ταινίες σας για την επόμενη διοργάνωση που θα γίνει τον Αύγουστο. Αν είστε δημιουργός ντοκιμαντέρ μπορείτε να στείλετε το έργο σας μέχρι το τέλος Απριλίου.

TAGS