Η στήλη επανέρχεται με τις πρώτες πικρές και γλυκές ειδήσεις της χρονιάς.
«Το μεγαλύτερο μου πάθος και το πρόβλημα μου ήταν το πώς θα γίνω ζωγράφος, όχι πώς θα ζήσω» διαβάζουμε σε μια συνέντευξη της δεκαετίας του ’90 (στα Νέα). Ο Αλέκος Φασιανός τελικά έγινε ζωγράφος, για την ακρίβεια έγινε μεγάλος ζωγράφος, έζησε και έφυγε στα 87 του χρόνια χθες 16 Ιανουαρίου. Όπως έλεγε «εγώ άκουσα τους ποιητές, ενώ οι δάσκαλοι της ζωγραφικής με απέτρεπαν». Και δικαιώθηκε απόλυτα. Διαβάστε το αφιέρωμα μας εδώ.
Όπως γράψαμε και πριν λίγες ημέρες, το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, Στην Κέρκυρα, πέρασε στην τελική φάση υποψηφιότητας για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς». Η εξωστρέφεια του μουσείου είναι εμφανής, αφού συμμετείχε στις εκδηλώσεις εγκαινίων της επετειακής έκθεσης με τίτλο «Γενεύη και Ελλάδα, δανείζοντας μάλιστα στο Musée d’Art et Histoire της Γενεύης τρία μοναδικά κομμάτια από τη συλλογή του: ένα χρυσό κουτί με ειδικά σχεδιασμένες λεπτομέρειες (δημιούργημα του περίφημου οίκου Moulinié, Bautte & Moynier), το δίπλωμα πολιτογράφησης του Ι. Καποδίστρια σε πολίτη της Γενεύης και η σφραγίδα της πόλης, που προσφέρθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια όταν το Συμβούλιο της Γενεύης τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της Γενεύης, το 1816. Η έκθεση διαρκεί έως το τέλος Ιανουαρίου.
Όσον αφορά τη σεζόν στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας, αυτό που περιμένουμε με ανυπομονησία είναι η έκθεση-αφιέρωμα στη γκαλερί Μέδουσα στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, έκθεση που θα κάνει εγκαίνια στις 23 Μαρτίου και μέσα από αυτή θα παρουσιαστεί το σύνολο της προσωπικής συλλογής της Μαρίας Δημητριάδη αλλά και έργα από συλλέκτες και ιδρύματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα του ιστορικού χώρου τέχνης και της επιδραστικότητας του. Μιλώντας για το Μουσείο Μπενάκη, είναι πολύ πιθανό να δούμε στην Αθήνα τον Sean Scully, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών στα εγκαίνια της έκθεσης του. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ολοκληρώθηκε χθες 16 Ιανουαρίου, η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση «Κάλλος», μια έκθεση που έφερε αρκετό κόσμο στη Νεοφύτου Δούκα. Ρίχνοντας μια ματιά στο e-shop του μουσείου, είδαμε την πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση «Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2007 – 2021» για την οποία θα επανέλθουμε.
Μένουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, γιατί μαζί με το Ίδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης (Cycladic Art Foundation, Νέα Υόρκη) ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες ένα Χρηματικό Έπαθλο (ύψους 5.000 δολαρίων) για μελέτες στον πολιτισμό των Κυκλάδων, μια ακαδημαϊκή υποτροφία χρηματοδοτούμενη από δωρεά στη μνήμη του Πέτρου Δ. Γονέου (1968-2019), πρώην ενεργoύ μέλους και αντιπροέδρου του Ιδρύματος Κυκλαδικής Τέχνης. Σκοπός του επάθλου είναι να ενθαρρύνει, να υποστηρίξει και να προωθήσει υψηλής ποιότητας έρευνες από νέους επιστήμονες πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό των Κυκλάδων από τη Νεολιθική έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο (έως και το 1830) ή με την πρόσληψή του στη σύγχρονη εποχή.
Κυρώθηκε από τη Βουλή πριν λίγες ημέρες η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Κινηματογραφικές Συμπαραγωγές,. Πρακτικά η σημαντική αλλαγή που φέρνει η αναθεωρημένη αυτή σύμβαση, ειδικά για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, είναι η μείωση του ελαχίστου ποσοστού για τη συμμετοχή τους σε συμπαραγωγές (για τριμερείς συμπράξεις από 10% σε 5% και για διμερείς και από 20% σε 10%). Παράλληλα, αυξάνεται το μέγιστο ποσοστό (για τριμερείς συμπράξεις από 70% σε 80% και για διμερείς από 80% σε 90%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας παραγωγός, που έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΕΚΚ ή της ΕΡΤ, αιτείται από καλύτερη θέση (λόγω μικρότερου ποσοστού) την είσοδό του σε μια διεθνή συμπαραγωγή (μεγαλύτερου προϋπολογισμού). Παράλληλα την ίδια ημέρα κυρώθηκε από τη βουλή και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη μετάφραση και έκδοση έργων του λόγου της κλασικής και σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής της Κίνας και της Ελλάδας.
Και μιας και αναφερθήκαμε στο σινεμά, να πούμε ότι άνοιξε προχθές 15 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας που θα γίνει 5 έως 11 Σεπτεμβρίου. Οι ταινίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα filmfreeway.com μέχρι και τις 15 Μαΐου.
Και ένα open call τέχνης, ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, από αυτά που θέλουμε πάντα να προβάλλουμε: Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Eyes of Light, που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο μέσω της τέχνης, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για ένα δωρεάν εικαστικό εργαστήριο εξ αποστάσεως. Έχει τίτλο «Πλανητικά Συστήματα» και απευθύνεται σε γυναίκες από όλη την Ελλάδα με πρόσφατη εμπειρία γυναικολογικού καρκίνου ή καρκίνου του μαστού, είναι δωρεάν και δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις ή προηγούμενη εμπειρία. Το εργαστήριο, που σχεδίασε και θα συντονίσει η εικαστικός Χλόη Παρέ, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο και με την ολοκλήρωση του θα παρουσιαστεί ως συμμετοχική εικαστική εγκατάσταση.