Αναδιοργανώσεις, επέτειοι, αναπλάσεις, αναλήψεις καθηκόντων, αρνητικές κριτικές και μια online δική μας εκδήλωση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία ουσιαστικά της χρονιάς.
Εκτός από τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το 2021 που φεύγει σηματοδότησε άλλη μια επέτειο: τα 50 χρόνια από την λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού (ή Πολιτισμού και Επιστημών όπως ονομάστηκε το 1971 για να γίνει σκέτο Πολιτισμού το 1985). Θεωρούμε σημαντικό το ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, αποκτήσαμε επιτέλους Υφυπουργό αρμόδιο για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Ευχόμαστε το 2022 να έχουμε περισσότερα νέα από αυτό το πόστο. Είναι κάτι που πραγματικά χρειαζόμαστε.
H Ηρώ Κατσαρίδου, είναι η νέα διευθύντρια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus. Για την συγκεκριμένη θέση υπήρξε διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η Ηρώ Κατσαρίδου είναι ιστορικός της τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και εργάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από το 2005 έως το 2021 ως υπεύθυνη των συλλογών νεότερης και σύγχρονης τέχνης
Πριν λίγο καιρό σε συνέντευξη της, η κα Πηνελόπη Σιδέρη, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Takis – Κέντρου Ερευνών για τις Τέχνες και τις Επιστήμες μας είπε πως στόχος του ιδρύματος είναι «να επιτύχουμε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στον εκσυγχρονισμό, καθιστώντας το εφάμιλλο αντιστοίχων του εξωτερικού, όπως και την προσβασιμότητα του σε ακόμη ευρύτερο κοινό, με σταδιακή ανάπλαση του». Χαιρόμαστε τώρα, καθώς μαθαίνουμε ότι η ανάπλαση αυτή πρόκειται να ξεκινήσει το 2022 και σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα από το Γεροβουνό της Πάρνηθας.
«Η ευκαιρία να διδαχθούμε τους μεγαλύτερους στοχαστές της ιστορίας, πάει χαμένη σε αυτή την ανόητη επιστημονική έκθεση». Όταν αρχίζει έτσι μια κριτική (εν προκειμένω του Jonathan Jones στον Guardian) τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και ατυχώς δεν είναι το μόνο άρθρο που δεν αναφέρεται με θετικό τρόπο στην έκθεση «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum του Λονδίνου, μια έκθεση που έχει ως μεγάλο χορηγό το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Σκοπεύουμε πάντως να τη δούμε κι εμείς με την πρώτη ευκαιρία για να σχηματίσουμε ιδίαν άποψη.
Άνοιξε την περασμένη Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς η μεγάλη αναδρομική «Επιβάτης» του Sean Scully, μια έκθεση που έκανε τον πρώτο της σταθμό, πριν ένα χρόνο, στην Εθνική Πινακοθήκη της Βουδαπέστης. Ενώ στην ουγγρική πρωτεύουσα ο Ιρλανδός καλλιτέχνης ήταν παρών (ίσως έπαιξε ρόλο και η καταγωγή της συζύγου του) εδώ δεν μας τίμησε, πράγμα που θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα.
Η γενικότερη κρίση είναι όλο και πιο ορατή στην εγχώρια αγορά της τέχνης. Η CAN Gallery της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη ακούγεται ότι δεν είναι σίγουρο πως θα έχει μόνιμη στέγη την χρονιά που έρχεται ενώ ψιθυρίζεται ότι προβλήματα αντιμετωπίζει και η Allouche Benias. Ελπίζουμε να είναι απλώς φήμες.
Στα καλά νέα, μαθαίνουμε ότι η Μαρίτσα Τραυλού, καλλιτέχνις γνωστή για τα «θαλασσινά» πορσελάνινα γλυπτά της (θυμόμαστε την αναδρομική της πριν λίγα χρόνια στο Μουσεία Μπενάκη) θα ανοίξει τον δικό της χώρο στην οδό Καψάλη στο Κολωνάκι.
Το βίντεο της συζήτησης στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώσαμε πριν λίγες ημέρες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Τέχνη στη δημόσια σφαίρα» είναι τώρα διαθέσιμο στο website μας και μπορείτε να δείτε τέσσερεις σημαντικούς προσκεκλημένους, τη διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MoMUS Συραγώ Τσιάρα, την επιμελήτρια του Fourth Plinth του Λονδίνου Jo Baxendale και τους καλλιτέχνες Nike Savvas και Mark Titchner σε έναν εποικοδομητικό διάλογο όπου θίγονται όλες οι πτυχές του θέματος της τέχνης στο δημόσιο χώρο. Συντονίζει ο επιμελητής και υπεύθυνος στρατηγικής του The Art Newspaper Greece Βασίλης Ντούπας. Δείτε το βίντεο εδώ.
Το Monday Report θα ξεκουραστεί για δυο εβδομάδες αλλά πάντα με τα ραντάρ ανοιχτά και τις κεραίες του προσανατολισμένες στον κόσμο της τέχνης. Ραντεβού στις 10 Ιανουαρίου.
Καλές γιορτές!