«Sisyphus/Trans/Form» του Δημήτρη Παπαϊωάννου © Julian Mommert

Monday Report

Το ΕΜΣΤ ζητάει πλεκτά και υφαντά, , ο Μπότσαρης γίνεται video game, οι δημοπρασίες πάνε καλά σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Σίσυφος κυλάει την πέτρα του στη Λένορμαν.

Με απόλυτη επιτυχία έγινε το περασμένο Σάββατο η υβριδική (φυσική και online) δημοπρασία του Οίκου Λούδος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τα έργα τέχνης να έχουν ξεπεράσει το 70% στις πωλήσεις. Ένα τοπίο του Γιώργου Κοσμαδόπουλου (1895 – 1967) με τιμή εκκίνησης 300 ευρώ, πουλήθηκε τελικά στα 1.400 ενώ ένα αφαιρετικό σχέδιο του Jean Xceron (1895 – 1967) διπλασίασε τη  τιμή εκκίνησης του και πουλήθηκε στα 1.100 ευρώ.  Μια άτιτλη ελαιογραφία του Παύλου Σάμιου (1948 – 2021) ξεπέρασε τη μέγιστη τιμή εκτίμησης και έκλεισε 2600 ευρώ (3080 με προμήθεια). Το έργο «Mirror 1976» του Σπύρου Βασιλείου (1902 – 1984) πουλήθηκε 16.600. Από τα διεθνή ξεχώρισε το έργο του Καναδού Marcel Dzama που ξεκίνησε στα 1.500 και διπλασίασε την τιμή εκκίνησης καθώς πουλήθηκε προς 3700 ευρώ (με την προμήθεια). Επίσης ξεχώρισε μια νεκρή φύση με αδιευκρίνιστη υπογραφή που ξεκίνησε στα 240 ευρώ και πουλήθηκε προς 2.134. Στην κατηγορία Φιλελληνικά, Ισλαμικά και Ασιατικά ξεχώρισε μια Beykoz κανάτα που ξεκίνησε 500 και πουλήθηκε προς 1.235 ευρώ ενώ την έκπληξη έκανε  ένα κέντημα με κινέζικο δράκο που ξεκίνησε στα 100 ευρώ και πουλήθηκε 3.420.

 

Δημοπρασιών συνέχεια, και πάμε στη Λευκωσία όπου ό Οίκος Ψαθάρης έκανε την περασμένη Τετάρτη την 30ου του δημοπρασία με έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών. Εκεί το έργο του Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974) «Στον Αργαλειό» ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις (24.000 – 35.000 ευρώ) και πουλήθηκε στα 48.246 ευρώ. Η «Βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο και η αδελφή της Κορνηλία», άγνωστου ζωγράφου της Αναγέννησης, έφτασε τα 28.284 ευρώ (εκτίμηση 24.000 – 35.000) και η «Αναμονή» του Αλέκου Φασιανού έφτασε τα 16.748 ευρώ με εκτίμηση 14.000 – 20.000.

 

Ενώ περιμένουμε νέα για την περαιτέρω χρήση του Καπνεργοστασίου της Λένορμαν, η έκθεση «Portals» του ΝΕΟΝ θα κλείσει θριαμβευτικά με ένα τετραήμερο (27 – 30/12) όπου θα παρουσιαστεί το έργο «Sisyphus /Trans/Form» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο υπόγειο του κτηρίου. Είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου για έξι ερμηνευτές (μεταξύ τους και ο ίδιος ο Παπαϊωάννου) , βασισμένο στον μύθο του Σίσυφου, και είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2019 στο φεστιβάλ Aperto στο Reggio Emilia της Ιταλίας. Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά χρειάζεται προκράτηση θέσης, μια διαδικασία που αρχίζει σήμερα 6 Δεκεμβρίου. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Ο καλλιτέχνης Stephan Goldrajch και το ΕΜΣΤ προσκαλούν όποιον ασχολείται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την υφαντική ή το πλέξιμο να λάβει μέρος στο συμμετοχικό έργο τέχνης «Αrbre à palabres» («Το Δέντρο της Πλατείας») που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πλεκτά και υφαντά από κάθε είδους υλικό (μαλλί, ακρυλικό, βαμβάκι κ.λπ.), οποιουδήποτε μεγέθους, σχήματος, χρώματος, και οποιασδήποτε τεχνικής, τα οποία θα διακοσμήσουν το γλυπτό-δέντρο. Που θα εγκατασταθεί στο φουαγιέ του μουσείου δημιουργώντας ένα συνεργατικό, πολυφωνικό έργο τέχνης το οποίο εκφράζει όλες τις ιστορίες των ανθρώπων που το έφτιαξαν. Το deadline για παράδοση υλικών είναι στις 10 Δεκεμβρίου και μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση palaver.tree@emst.gr για να εγγραφείτε και να λάβετε οδηγίες και περισσότερες πληροφορίες.

 

Αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχουν ο Μάρκος Μπότσαρης ή ο Ναπολέοντας με τη ρομποτική, το 3D design ή το gaming ρίξτε μια ματιά στα επτά εργαστήρια που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα με τον εκπαιδευτικό φορέα MindLab Education και τα οποία είναι βασισμένα στις τρέχουσες εκθέσεις του Ιδρύματος και απευθύνονται σε μαθητές της Πέμπτης Δημοτικού και της Τρίτης Γυμνασίου. Μέσα από αυτά, τα παιδιά ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, θα προγραμματίσουν έναν μικροϋπολογιστή, θα γνωρίσουν τις λειτουργίες της 3D εκτύπωσης, θα ζωγραφίσουν τον Μάρκο Μπότσαρη με αγώγιμη μπογιά και θα σχεδιάσουν τρισδιάστατους χάρτες του ’21 και θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Περισσότερα εδώ.

 

 

TAGS