Λεπτομέρεια έργου της Fatma Bucak από τη σειρά «ALLEGORIE DELLA COLPEVOLEZZA-PRESENTE» (Πηγή: peolasimondi.com)

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα λέμε «χρόνια πολλά» στο MOMus, καταθέτουμε την άποψη μας για την πανδημία, χαιρόμαστε για τις ελληνικές παρουσίες στις διεθνείς διοργανώσεις και αφυπνίζουμε το επιχειρηματικό και γαστρονομικό μας δαιμόνιο α λα γαλλικά.

 

Πως σας φαίνεται η ιδέα να λειτουργήσετε ένα γαλλικό μπιστρό στην καρδιά της Αθήνας; Εντάξει, δεν είναι τόσο απλό, πάντως εμείς σας το μεταφέρουμε: Η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο προκήρυξαν δημόσιο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του « Le café Paris-Athènes » του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ενός χώρου που θα αντικατοπτρίζει τον γαλλικό τρόπο ζωής, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να προσελκύει εξωτερικούς επισκέπτες με σκοπό τη γευσιγνωσία και την προσφορά παραδοσιακών γαλλικών εδεσμάτων, θα λειτουργεί ως καφετέρια του ιδρύματος αλλά και ως χώρος προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου όπως δημόσιες συζητήσεις, συνεντεύξεις τύπου, πολιτιστικές συναντήσεις, εκθέσεις κλπ. Οι προσφορές έχουν deadline τις 24 Νοεμβρίου και περισσότερα θα διαβάσετε εδώ.

Ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου η virtual Art Athina και θα τρέξει μέχρι τις 31 του μήνα. Σχολιάστηκε πάντως αρνητικά το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της δεν λειτούργησε παρά στο παραπέντε της έναρξης. Ελπίζουμε ότι η pop-up εκδοχή της, που θα κάνει εγκαίνια στις 12 Νοεμβρίου στο King George Palace, θα κυλήσει απρόσκοπτα. Στην γειτονική Ιταλία τώρα και στην Artissima 2021 που ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου, με χαρά είδαμε ότι η επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη συμμετείχε στην κριτική επιτροπή για το βραβείο Tosetti Value, βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στην Τουρκάλα καλλιτέχνιδα Fatma Bucak. Εκτός από την Δάφνη Βιτάλη στην επιτροπή συμμετείχαν ο σκηνοθέτης Walter Guadagnini, ο visual artist και μουσικός Raed Yassin και η Giulia Tosetti που εκπροσωπούσε το γραφείο Tosetti Value – Il Family. Τα άλλα τρία βραβεία (ιδιωτικής πρωτοβουλίας) της διοργάνωσης απονεμήθηκαν στους Lennart Lahuis (βραβείο FPT), Mimosa Echard και Namsal Siedlecki (βραβείο Ettore και Ines Fico) και Gillian Brett (βραβείο Xiaomi HyperCharge Award). Τα βραβεία που χρηματοδοτούνται και απονέμονται από ιδιωτικούς φορείς είναι ίσως μια πρακτική θα ήταν καλό να βρει μιμητές και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Το πρωτότυπο εικαστικό έργο της Αιμιλίας Παπαφιλίππου «Ιεροί Λόγοι / COVID-19» (που παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου από τις 13 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου) συνεχίζει τη διαδρομή του στο διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας, όπου καλείστε να καταθέσετε την εμπειρία σας από την πανδημία σκανάροντας το QR code με το κινητό τους τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους ενώ για όσους/όσες δεν έχουν QR reader ήδη εγκατεστημένο στο κινητό τους, διατίθεται δωρεάν από το διαδίκτυο. Για περισσότερα μπείτε εδώ. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που έδωσε η Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Art Newspaper Greece (και την Αλεξάνδρα Κοροξενιδη) εδώ.

Τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το MOMus  της Θεσσαλονίκης και δηλώνει «σταθερή προσήλωση στο “όλοι μαζί”. Ειδικά μετά από τα τελευταία δύο χρόνια κατά τα οποία ολόκληρος ο κόσμος καλείται να επανασυντεθεί με νέα υλικά, για εμάς η Τέχνη αποτελεί διαχρονικά ένα πρωτογενές, δομικό υλικό». Για τα τρίτα αυτά γενέθλια το MOMus δημιούργησε ένα spot, το οποίο παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Οι λέξεις που αναφέρονται σε αυτό υπήρξαν ο συνθηματικός οδηγός του MOMus σε όλη τη δραστηριότητα του, τα τρία αυτά χρόνια. Δείτε το σποτ εδώ.

TAGS