Ο Δημήτρης Μητρόπουλος διευθύνει τη Φιλαρμονική του Ισραήλ το 1958 (AP Photo)

Monday Report

Ο Νοέμβριος μπαίνει με ανεξήγητες εμφανίσεις γλυπτών, χαρτογραφήσεις «κρυφών» αρχαιολογικών χώρων, την ανακήρυξη ως νεώτερου μνημείου της συλλογής της πρώην ΑΕΠΙ και έναν περίπατο γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Καλό μήνα!

 

Περίεργα πράγματα φαίνεται ότι συμβαίνουν πέριξ του Ωδείου Αθηνών στην Λ. Β. Κωνσταντίνου, όπου στη θέση της ορειχάλκινης προτομής του Δημήτρη Μητρόπουλου (έργο του Θανάση Απάρτη), η οποία είχε απομακρυνθεί καθώς ήταν έντονος ο κίνδυνος κλοπής της, εμφανίστηκε ένα γλυπτό αγνώστου προελεύσεως, το οποίο παριστάνει έναν καθήμενο υπερήλικα με μαγκούρα ενώ το βάθρο συνεχίζει να αναγράφει το όνομα του διάσημου μαέστρου. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η συνάδελφος Μαρία Θερμού (στο mononews.gr) και η αντίδραση του Νίκου Τσούχλου, προέδρου του Ωδείου, ήταν άμεση καθώς έδωσε εντολή απομάκρυνσης του μυστηριώδους γλυπτού. Η ουσία πάντως είναι ότι το πολύπαθο κτίριο που σχεδίασε ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος τη δεκαετία του ’50 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού και για το οποίο υπήρχαν μεγαλεπίβολα σχέδια, παραμένει ακόμα ημιτελές και προβληματικό (ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμη).

 

Άλλη μια είδηση από το «μουσικό» μέτωπο: Ομόφωνα γνωμοδότησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων υπέρ του χαρακτηρισμού του συνόλου της Συλλογής της πρώην Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ Α.Ε.) ως νεώτερο μνημείο, καθώς η Συλλογή ως σύνολο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής τον 20ο αιώνα. Σύμφωνα με την κατάσταση που υπέβαλε η σύνδικος της πτωχευμένης ΑΕΠΙ, η συλλογή, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει 6.702 δίσκους 78 στροφών, και 7.420 δίσκους 45 στροφών, βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού, κυρίως, και ορισμένους του ξένου ρεπερτορίου, 557 μήτρες ηχογραφήσεων βυζαντινής και, κυρίως, έντεχνης ελληνικής μουσικής. Επίσης, πέρα από τις σπάνιες εκτελέσεις Ελλήνων αλλά και ξένων δημιουργών, περιλαμβάνει χειρόγραφα καλλιτεχνών, προγράμματα περιοδειών και θρυλικών μουσικών παραστάσεων κ.ά.

 

Ένα σημαντικό έργο, εργαλείο για κάθε ερευνητή, ενδιαφερόμενο πολίτη ή επισκέπτη, έφερε εις πέρας η εταιρία μελέτης αρχαιολογικής τοπογραφίας Δίπυλον με την ψηφιακή πλατφόρμα «Χαρτογραφώντας τις αρχαιότητες των Αθηνών». Ενώ η γνώση μας για το παρελθόν της πόλης βασίζεται σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους  όπως η Ακρόπολη, ο Κεραμεικός, η Αρχαία Αγορά, το Ολυμπιείο, η άλλη, η αθέατη αρχαία πόλη μας είναι άγνωστη καθώς είναι αυτή που έφεραν στο φως οι μεγάλες ανασκαφές για τα δημόσια έργα και οι εκατοντάδες επεμβάσεις σε οικόπεδα ιδιωτών. Με στόχο να στραφεί η έρευνα προς τις λεγόμενες σωστικές ανασκαφές και την αστική αρχαιολογία, το Δίπυλον δημιούργησε αυτή τη δίγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία καταγράφεται το σύνολο των διάσπαρτων αρχαιολογικών καταλοίπων στην πόλη με όλες οι θέσεις των σωστικών ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εδώ και 160 χρόνια σε μια έκταση περίπου 6.700 στρεμμάτων. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο της Λειψίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης HALLE 14 και το λογοτεχνικό περιοδικό Edit, το διεπιστημονικό πρόγραμμα δημιουργικής φιλοξενίας (Residency Program) μεταξύ Λειψίας και Θεσσαλονίκης. Το παρελθόν και το παρόν των δύο αδελφοποιημένων πόλεων  προσφέρει πολυάριθμες πολιτιστικές ομοιότητες  που «περιμένει» να εξερευνηθεί από καλλιτέχνες και συγγραφείς των δύο πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό, απονεμήθηκαν δύο υποτροφίες στη Θεσσαλονίκη και δύο στη Λειψία.

 

Το δε Γκαίτε της Αθήνας μας πηγαίνει περίπατο: Με αφετηρία και κατάληξη το άγαλμα στην Πλατεία Βικτωρίας, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου θα περπατήσουμε στην ευρύτερη ακτίνα της Αχαρνών και της Μιχαήλ Βόδα, στον πυρήνα, δηλαδή, μιας άλλοτε μεσοαστικής γειτονιάς συνδεδεμένης με τη μνήμη γενεών Αθηναίων. Σκοπός του περιπάτου είναι να γνωρίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τις κοινότητες ξένων προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται γύρω από την Αχαρνών. Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί με οδηγό τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά χρειάζεται να κλείσετε θέση. Περισσότερα εδώ.

 

 

TAGS