H Art Newspaper Greece ζητάει την κριτική σου (AP Photo/Gene J. Puskar)

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα καταγράφουμε τα αποτελέσματα μιας φιλανθρωπικής δημοπρασίας κρασιού, μαθαίνουμε σημαντικά νέα από την εγχώρια (και όχι μόνο) αγορά τέχνης, σας προσκαλούμε να διευρύνετε τις δεξιότητες σας στη χαρακτική και αναζητούμε τις τεχνοκριτικές σας ικανότητες.

 

Το ποσό των 21.000 ευρώ συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της φιλανθρωπικής δημοπρασίας του Οίκου Βέργος και του κτήματος Σκούρας. που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Επέτειο από τα 200 Χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,  την Παρασκευή 1/10 στο οινοποιείο ΣΚΟΥΡΑΣ στο Άργος. 21 συλλεκτικές εμφιαλώσεις «Λαβύρινθος 21 Χρονιές» κατακυρώθηκαν σε υποστηρικτές της φιλανθρωπικής δράσης (για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή) με δυο από αυτές να φθάνουν στην τιμή ρεκόρ για την ελληνική αγορά κρασιού των 6.000 ευρώ (η κάθε μία). Όλες οι υπόλοιπες φιάλες πωλήθηκαν μεταξύ 400 και 1.200 ευρώ   Το εκλεκτό αυτό κρασί παλαιώθηκε με φροντίδα σε ιδανικές συνθήκες 21 χρόνια, από το 1999 έως και το 2020, ενώ συνοδεύεται από μία επετειακή έκδοση με 21 ιστορίες από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.

 

Σημαντική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό ο θάνατος της Ουρανίας Εφραίμογλου, την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 89 ετών.  Το 1993, μαζί με τον σύζυγο της, Λάζαρο Εφραίμογλου, ίδρυσαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον πρωτοπόρο πολιτιστικό και ερευνητικό φορέα, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Μετά τον θάνατο του συζύγου της (το 2013) είχε αναλάβει την ηγεσία του Ιδρύματος.

 

Εξαιρετικά νέα έρχονται από την δραστηριότητα των ελληνικών γκαλερί στο εξωτερικό. Η παρουσία της Alma Gallery στην Art Market Budapest, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή στην ουγγρική πρωτεύουσα, είχε, όπως μαθαίνουμε, μεγάλη επιτυχία και έφερε πωλήσεις έργων των Κωνσταντίνου Πάτσιου και Μιχάλη Κιούση.

 

Άλλη μια είδηση από την εγχώρια σκηνή της αγοράς τέχνης, η επαναδραστηριοποίηση – όπως ακούγεται όλο και πιο έντονα – της Βάσως Μπαταγιάννη (Stigma, Batagianni Gallery). Νεότερα προσεχώς.

 

Μετά από 30 χρόνια στο βελγικό Christie’s  (εκ των οποίων 20 χρόνια ως Διευθύνων Σύμβουλος) ο Roland de Lathuy προσχωρεί στη γκαλερί των Βρυξελλών Baronian Xippas για να δημιουργήσει ένα νέο τμήμα ιδιωτικών πωλήσεων. Όπως λέει και ο ίδιος: «Η Baronian Xippas είναι πραγματικά η σωστή επιλογή. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια στα Christie’s, ήθελα να είμαι μέρος μιας μικρής αλλά φιλόδοξης ομάδας και να δουλέψω σε μακροχρόνιες σχέσεις. Η κλίμακα, οι άνθρωποι, η γνώση και η τεχνογνωσία στο Baronian Xippas είναι σωστές. Ο Albert Baronian είναι ένας θρύλος στη βελγική καλλιτεχνική σκηνή και ο Renos Xippas ανοίγει πόρτες σε νέα εδάφη όπως η Νότια Αμερική, το Παρίσι και τη Γενεύη».

 

Εργαστήρια χαρακτικής, για μικρούς και μεγάλους, οργανώνει το ΠΙΟΠ στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο με θέμα εμπνευσμένο από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Σήμερα Δευτέρα 11 και την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, (ώρες 17:00-20:00) πραγματοποιούνται δύο αυτόνομα εργαστήρια χαρακτικής, για ενήλικες όπου με τη βοήθεια του ζωγράφου και χαράκτη Μάρκου Καμπάνη, και αντλώντας έμπνευση από τα χαρακτικά πορτρέτα των αγωνιστών του Γιάννη Ψυχοπαίδη, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια και θα  φτιάξουν μήτρες, ώστε να τυπώνουν το έργο τους σε όσα αντίτυπα επιθυμούν. Την Τρίτη 12 και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου (ώρες 17:00-18:00) διοργανώνονται, επίσης,  δύο αυτόνομα εργαστήρια με τίτλο «Μικροί χαράκτες», για γονείς και παιδιά, ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η συμμετοχή στα εργαστήρια και τα υλικά είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418051.

 

Αν σας αρέσει το γράψιμο και έχετε άποψη για τα εικαστικά, αυτό σας ενδιαφέρει: Η Art Newspaper Greece απευθύνει open call για συγγραφή τεχνοκριτικής και ζητάει από εσάς ένα κείμενο για μια έκθεση που είδατε πρόσφατα. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και το κείμενο της Ιωάννας Μακρυγιάννη που ξεχώρισε στο περσινό open call εδώ.

 

TAGS