Το booth του The Art Nespaper στην Art Basel

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα ανυπομονούμε για το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Αθήνας, συγχαίρουμε ένα σημαντικό ίδρυμα της περιφέρειας για τη διεύρυνση της συλλογής του, καλωσορίζουμε ένα νέο σινεμά στην πόλη, γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης και τέλος, μοιραζόμαστε τη χαρά μας, ως μέσο, για την εντυπωσιακή μας εμφάνιση στη φετινή Art Basel

 

Στη φετινή Art Basel (23 – 26 Σεπτεμβρίου)  το περίπτερο του The Art Newspaper είχε σε περίοπτη θέση το νέο μέλος της διεθνούς «οικογένειας». Το The Art Newspaper Greece με το καλοκαιρινό του τεύχος πήρε το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλη διοργάνωση και τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών που έσπευσαν να το ξεφυλλίσουν ενώ όπως βλέπετε στην εικόνα, στο φόντο ήταν αναρτημένο και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους μας πλάι στα αδελφάκια του από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιταλία και τη διεθνή έκδοση.

 

Τα έργα που απέκτησε τα τελευταία 13 χρόνια ετοιμάζεται να μας δείξει η  Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο με τη μεγάλη έκθεση «Νέα Αποκτήματα 2008-2021» που εγκαινιάζεται στις 23 Οκτωβρίου. Πενήντα  Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους που καλύπτουν μια περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς, Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας. Είναι μια σειρά έργων διαφορετικών μεταξύ τους που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη. Τη μέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Στηρίζοντας την Τέχνη σήμερα».

 

Η αντίστροφη μέτρηση για το 17ο Athens Digital Arts Festival, στη φυσική του μορφή (αφού η ψηφιακή είναι ήδη σε εξέλιξη) έχει αρχίσει και επιτέλους αποκαλύφθηκε ο χώρος που θα το φιλοξενήσει. Ουσιαστικά το ADAF θα μας κάνει ένα preview στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που θα ανοίξει το 2023 στο Mοναστηράκι (Άρεως 10).  Σε αυτό το  σημείο κρύβεται σαν καλά φυλαγμένο μυστικό μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας όπου η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται σαν ένα μωσαϊκό από κτηριακά κατάλοιπα. Πραγματικά ανυπομονούμε.

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η ερχόμενη Κυριακή αλλά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τη γιορτάζει λίγο νωρίτερα με δύο αυτόνομες ξεναγήσεις με θέμα «Βιώσιμες πρακτικές συντήρησης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς», για το ευρύ κοινό, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου (ώρα 17:00) και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου (ώρα 10:30), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2103418051.

 

Ένα από τα κλασικά θερινά σινεμά της πόλης, το Athenee στα Κάτω Πατήσια (Λευκωσίας 43) ανάβει ξανά μετά από 18 χρόνια τη μηχανή προβολής του και αρχίζει μια νέα ζωή. Η πρώτη ξεκίνησε το 1965 με την ταινία «Of Human Bontage» («Ανθρώπινες αδυναμίες») με πρωταγωνίστρια την Κιμ Νόβακ, και τερματίστηκε το 2003. Τώρα έγινε μια φροντισμένη ανακαίνιση, μπήκαν 270 νέα καθίσματα, και τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Πέμπτη (30/9) με την προβολή της μοναδικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης, την «Συνοικία το όνειρο» (1961).

 

 

 

 

TAGS