Αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσω UNESCO, συναντάμε street artists στη Νάουσα, μιλάμε με την εργατική τάξη της Πάτρας και δημιουργούμε έργα για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.
Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη στο νέο τεύχος του World Heritage, με τα μνημεία UNESCO της πόλης να παρουσιάζονται στην τρίγλωσση τρημινιαία αυτή έκδοση που κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνει λεπτομερή άρθρα για πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Θεσσαλονίκη είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο με 15 μνημεία ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ. Χ) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος -14ος αιώνας).
Ξεκίνησε χθες – από τη λαϊκή αγορά της πόλης – και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου το «Naoussa Urban Art Festival 2021». Κατά τη διάρκειά του φεστιβάλ, διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ζωγραφίσουν κτίρια σε κεντρικά σημεία της πόλης. Στις εικαστικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Οδό Βύρωνος (Εστία Μουσών) και οδό Σμύρνης και Γερβασίου, θα συμμετέχει ο Κλάους Κλίνγκερ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της Urban Art παγκοσμίως, με εκατοντάδες έργα στην υφήλιο, που τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO, και οι Anna Radecka (Γαλλία), Tuha (Πολωνία), Λάκης Μουρατίδης (Ελλάδα) και οι Ναουσαίοι Αλέξανδρος Τσάκωνας, Ευγενία Περισοράτη και Καλλιόπη Λαφάρα.
«TELL ME» είναι ο τίτλος του νέου έργου του εικαστικού Γιώργου Μαραζιώτη, το οποίο ουσιαστικά είναι μια καλλιτεχνική έρευνα για τον μεταβιομηχανικό χαρακτήρα της Πάτρας από το 1960 έως σήμερα. Ο Μαραζιώτης εμπνεόμενος από την σύγχρονη δράση της εργατικής τάξης της πόλης, καταγράφει τον λόγο της, επεξεργάζεται εικαστικά την ατομική μνήμη και αποσκοπεί στην δημιουργία ενός γλυπτικού περιβάλλοντος που θα προάγει τον δημόσιο διάλογο. Το υλικό αυτής της έρευνας βρίσκεται διαθέσιμο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) στο tellmepatras.com.
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο Monday Report σχετικά με την επικείμενη συνεργασία του εικαστικού Απόστολου Γεωργίου με την CAN ένα σχέδιο το οποίο όμως τελικά δεν ευοδώθηκε. Ο καλλιτέχνης θα συνεργαστεί όμως με την γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, οπότε αναμένουμε και νέα περί εκθέσεως στο Μεταξουργείο στο προσεχές μέλλον.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, (ώρα 11:00-12:30) στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο διοργανώνεται εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης όπου οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας την τεχνική του origami και πολύχρωμα χαρτιά, θα δημιουργήσουν κορνίζες για φωτογραφίες και ένα ιδιαίτερο άλμπουμ από χαρτί, όπου θα «ταξινομήσουν» τις αναμνήσεις τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 3418051.