Tην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τα ανοιχτά μέτωπα σε Ακρόπολη και μετρό Θεσσαλονίκης ανεβάζουν κι άλλο την θερμοκρασία.
Οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη απασχολούν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ένα άρθρο της Liberation αναφέρει πως ο αρχαιολογικός χώρος μοιάζει με πίστα skateboard ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου PBS και συγκεκριμένα ων δημοσιογράφων Μάλκολμ Μπράμαντς και Τζούντι Γούντραφ, η UNESCO εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις επιστρώσεις στο χώρο της Ακρόπολης υποστηρίζοντας πως δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του οργανισμού, προτού οι ελληνικές αρχές προχωρήσουν στις παρεμβάσεις καθώς σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο. Το ΥΠΠΟ απ’ τη μεριά του υποστηρίζει πως η UNESCO είναι ενήμερη για ό,τι γίνεται στα ελληνικά μνημεία.
Συνεχίζεται και η αντιπαράθεση για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από τις διαφωνίες των αρχαιολόγων που έχουν καταγραφεί, πολίτες συνυπέγραψαν και κατέθεσαν ήδη συλλογική αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να διακοπεί το ξήλωμα των ευρημάτων. Το μέλλον της υπόγειας βυζαντινής Θεσσαλονίκης προφανώς θα κριθεί (και) στις δικαστικές αίθουσες.
Τρεις διεθνείς δημόσιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πλήρωση τριών διευθυντικών θέσεων στο MoMus ανακοίνωσε ο οργανισμός. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη θέση Διευθυντή/Διευθύντριας του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, τη θέση Διευθυντή/Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και τη θέση Διευθυντή/Διευθύντριας του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών. Όλες οι θέσεις είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με τετραετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης για μία ακόμη θητεία. Δείτε τις προκηρύξεις εδώ.
Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ανακοινώθηκε η είδηση ότι η Λουκία Αλαβάνου θα μας εκπροσωπήσει στην 59η Μπιενάλε Βενετίας. Ανεπισήμως, η είδηση είχε ήδη κυκλοφορήσει σε διάφορα μέσα από την Πέμπτη. Ποιος, πως και γιατί ευθύνεται για αυτή τη διαρροή δεν είναι δική μας δουλειά να ανακαλύψουμε.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε ποσό των 405.000 ευρώ για δράσεις 39 φορέων (καθώς και η χορηγία 21 αιγίδων) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι δράσεις σχετίζονται με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή την άφιξη και ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά το 1922.
Μιας και αναφερθήκαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή, έντονο είναι τις τελευταίες ημέρες, το ενδιαφέρον για την τύχη του 800 μέτρων σκηνικού της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» που έχει στηθεί στο Νέο Φάληρο αναπαριστώντας την προκυμαία της Σμύρνης. Η Μιμή Ντενίση (πρωταγωνίστρια και συγγραφέας του θεατρικού στο οποίο βασίζεται η ταινία) αλλά και ο συνθέτης του σάουντρακ Ανδρέας Κατσιγιάννης έχουν κάνει έκκληση για την διατήρηση αυτής της ιστορικής σκηνικής αναπαράστασης «ως αξιοθέατο μνήμης, με μεγάλη συναισθηματική και συμβολική αξία». Ζητούν επίσης να αξιοποιηθεί ως χώρος επισκέψιμος από όλους, με την δυνατότητα να γίνονται εκεί πολιτιστικές δράσεις. Αν οι φωνές δεν εισακουστούν από την πολιτεία, το σκηνικό θα πρέπει να κατεδαφιστεί στο τέλος του Αυγούστου.
Το Θερινό Σχολείο της ΔΗΚΕΚ-Δήμου Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλους δημόσιους φορείς πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Εστία Κλειτορίας με τη δεύτερη περίοδο να έχει αρχίσει από χθες και με θέμα εμπνευσμένο από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ένα γεγονός που αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για την σύνδεση του Μύθου με το ιστορικό γεγονός.
Μιας και μιλάμε πάντως για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, να πούμε ότι το ισπανικό χωριό Atienza προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο εκδηλώσεις (με τη συμμετοχή του Ιδρύματος) για την επέτειο των 50 χρόνων από τα γυρίσματα των «Τρωάδων» του Μιχάλη Κακογιάννη, που έγιναν εκεί το 1971.
Και ένα δροσερό open call: Διαγωνισμός φωτογραφίας Instagram ηλιοβασιλέματος με θέα την Ακρόπολη από το St. George Lycabettus Hotel με έπαθλο… βουτιές για έναν μήνα: το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φωτογραφίσετε τη δύση του ηλίου από το St. George (με την Ακρόπολη στο κάδρο) μέχρι τις 28 Αυγούστου και να ανεβάσετε τη φωτό στο Instagram ταγκάροντας το ξενοδοχείο (@stgeorge_lycabettus_hotel) και βάζοντας την τοποθεσία St. George Lycabettus Hotel. Η συμμετοχή με τα περισσότερα likes θα κερδίσει συνδρομή για έναν μήνα στο Vertical Pool Club του ξενοδοχείου.
Το Monday Report θα κάνει σύντομες διακοπές αλλά θα έχει τις κεραίες του σε εγρήγορση για κάθε σημαντικό νέο ενώ θα επανέλθει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!