Σχέδιο του Ιβάν Κλιουν από την έκθεση «Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες» στη Μονή Λαζαριστών.

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα, η Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της με σημαντικά νέα που περιλαμβάνουν βυζαντινές αρχαιότητες, Ρωσική Πρωτοπορία, επιχορηγήσεις  αλλά και… «fake news».

Στα όρια του φαίνεται ότι έχει φτάσει το μπρα-ντε-φερ αρχαιολόγων και Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το θέμα των ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Πέμπτη (22/7)  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προχώρησε σε πανελλαδική απεργία ζητώντας «να σταματήσει η απόσπαση / καταστροφή του ιδιαίτερα σημαντικού βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου (…) και να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του σταθμού με υπόγεια εκσκαφή…». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο σχολιασμού μιας ανάρτησης του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η μόνη εφικτή λύση για την ολοκληρωμένη προστασία των αρχαιοτήτων, την ανάδειξη και την απόδοση τους στο κοινό, είναι η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτηση τους στο ίδιο ακριβώς επίπεδο εντός του σταθμού. Είναι η μόνη περίπτωση υλοποίησης του συνθήματος “και Αρχαία και Μετρό”. Οτιδήποτε άλλο είναι μη ρεαλιστικό και επιζήμιο για τις ίδιες τις αρχαιότητες». Όπως καταλαβαίνουμε, το θέμα έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Η έκτακτη επιχορήγηση των 80.000 ευρώ που δόθηκε πέρυσι από το Υπουργείο Πολιτισμού στο MΟMus της Θεσσαλονίκης θα επαναληφθεί και τα επόμενα δύο χρόνια και θα φτάσει το ποσό των 240.000 ευρώ για την τριετία 2020 – 22. Η όλη επιχορήγηση αφορά στην αγορά νέων έργων για τον εμπλουτισμό των συλλογών των μουσείων και ήδη με το ποσό των 80.000 ευρώ του 2020 αγοράστηκαν 45 έργα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας.

Έκθεση-αφιέρωμα στον Ιβάν Κλιουν, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας τρέχει αυτή την περίοδο στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη) αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι η  συλλογή Κωστάκη διαθέτει και ένα μοναδικό αρχειακό υλικό για τον Κλιουν (γράμματα, χειρόγραφα, λιθογραφικές εκτυπώσεις κ.ά). για το οποίο μάλιστα έλαβε οικονομική υποστήριξη από το Malevich Society της Νέας Υόρκης, έτσι ώστε να συνεχίσει την έρευνα για να το εμπλουτίσει και να το αναδείξει.

Μάθαμε επίσης ότι το θέμα της φετινής PhotoBiennale Thessaloniki (η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο) είναι τα fake news.Θα την επιμεληθούν ο Γιώργος Πρίνος,καλλιτέχνης και η Κατερίνα Σταθοπούλου, Associate Curator στο νεοϋορκέζικο Public Art Fund.

Μιας και είμαστε σε ρυθμό Ολυμπιακών Αγώνων να πούμε ότι δεν στέλνουμε μόνο αθλητές στο Τόκιο. Η ιδιαίτερα εξωστρεφής ΑΣΚΤ δίνει την ευκαιρία σε έναν ή δυο προπτυχιακούς φοιτητές της να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Τokyo University of the Arts, Faculty of Fine Arts, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής, για 3 έως 12 μήνες.

Στους «Ολυμπιακούς» της τέχνης  (την Art Basel και τη Μπιενάλε της Βενετίας) εχουμε τα εξής νεα.  Στην Art Basel της Βασιλείας, η γκαλερί Bernier / Eliades, είναι φέτος είναι η μόνη ελληνική γκαλερί που θα δώσει το παρόν (ενώ στο παρελθον και άλλες είχαν φλερτάρει με το σημαντικότερο art fair ), ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε την ανακοίνωση της ελληνικής συμμετοχής στην 59η Biennale της Βενετίας, η οποία θα γίνει, όπως πληροφορηθήκαμε μετά από επικοινωνία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Υπουργείο Πολιτισμού,  μέχρι το τέλος του Ιουλίου, είναι δηλαδή θέμα ημερών.

TAGS