Αυτή την εβδομάδα προβληματιζόμαστε σχετικά με την αντιμετώπιση κάποιων θεσμών, χαιρόμαστε με την εξωστρέφεια της ΑΣΚΤ, ανοίγουμε ένα κρασί από τη «βασιλική κάβα» και συνδυάζουμε καλοκαιρινή φωτογραφία με ποίηση.
Αν ρωτήσετε «τι συμβαίνει με την Καμεράτα», η γενική απάντηση είναι «κάτι όχι καλό» αλλά πέραν τούτου τα πράγματα κάπως μπερδεύονται. Το σίριαλ – που ελπίζουμε να μην εξελιχθεί σε ρέκβιεμ – ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες όταν με τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού ο Μορφωτικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδας (ΜΕΟΕ) μέσω του οποίου λειτουργούσε ουσιαστικά η ορχήστρα (και ο οποίος ήταν ακέφαλος εδώ και 6 χρόνια) διαλύθηκε και εκκαθαρίζεται χωρίς να ξεκαθαρίζεται ούτε τι θα γίνει με τους απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζομένους (μουσικούς και διοικητικούς) ούτε αν και πως θα επαναλειτουργήσει το σχήμα. Βεβαίως η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έσπευσε να δηλώσει πως «Η Καμεράτα είναι ένα brand name για την Ελλάδα που σε καμμιά περίπτωση δεν θέλουμε να χαθεί», δήλωση η οποία δεν μοιάζει πάντως να διασφαλίζει τίποτα. Εντωμεταξύ δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο υποστηρίζει ότι η Καμεράτα αποτελεί περιουσιακό στοιχείου του Συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής» και όχι του MEOE, περιπλέκει κι άλλο τα πράγματα. Εμείς να θυμίσουμε απλώς πως η Καμεράτα είναι ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές πολιτισμού που διαθέτουμε, με διεθνή αναγνώριση και παγκόσμιο κύρος. Αν αυτό λέει κάτι δηλαδή…
Ένα πολύ ικανοποιητικό και θετικό στοιχείο της εξωστρέφειας της ΑΣΚΤ είναι η έκθεση βιντεοτέχνης «Today as Tomorrow and as Yesterday – Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες» που μόλις ξεκίνησε στην Πινακοθήκη «Rotonda del Talucchi» της Ακαδημίας Albertina di Belle Arti του Τορίνο, μια από τις ιστορικότερες και σημαντικότερες Ακαδημίες Τεχνών της Ιταλίας και στην οποία συμμετέχουν 13 φοιτητές από διάφορα εργαστήρια και μεταπτυχιακά προγράμματα της ΑΣΚΤ. Για όσους σκέφτονται το ταξίδι, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Και μια καλή είδηση από την Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 14 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τέχνης και της ψυχαγωγίας, ιδίως εκείνων που διαχειρίζονται θέατρα και άλλους πολιτιστικούς χώρους, στο πλαίσιο της επιδημίας του κορονoϊού. Η υποστήριξη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία. Μένει να δούμε και τους δικαιούχους….
Μετά τις άμαξες και τα αυτοκίνητα, σειρά έχει τώρα στο Τατόι έχει η «βασιλική κάβα» να ερευνηθεί και να αναδειχθεί. Ήδη, έχουν ανοιχθεί 235 κιβώτια και έχουν βρεθεί πάνω από 4,000 φιάλες κρασιού (αρκετές πολύ σπάνιες) ενώ μένει να ανοιχθούν άλλα 300 κιβώτια. Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαμβάνονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
To ίδρυμα ARCH Athens κάνει εξαιρετική δουλειά παρέχοντας ευκαιρίες για επαγγελματίες στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες να αναπτύξουν την πρακτική τους, και να δημιουργήσουν συνεργασίες με συναδέλφους, κοινότητες και θεσμούς στην Αθήνα. Και τώρα μόλις ανακοίνωσε την έναρξη της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας ARCH Workshop, με διάφορα αντικείμενα, εκδόσεις, κεραμικά και συνεργασίες με καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Ρίξτε μια ματιά εδώ
«Summer Aesthetic 2021» είναι ο τίτλος του διαγωνισμού φωτογραφίας που προκηρύσσει το site itravelpoetry.com και στον οποίο μπορεί να λάβουν μέρος όλοι με μία όμως μόνο φωτογραφία. Περισσότερες πληροφορίες και οι όροι συμμετοχής εδώ.