Μια περφόρμανς στο πνεύμα του Μαρσέλ Ντυσάν

Η νέα θεατρική-εικαστική παράσταση της ομάδας Nova Melancholia θα παρουσιαστεί σε τέσσερις χώρους τέχνης της Αθήνας.

Πνεύμα ανεξάρτητο, λάτρης του παιχνιδιού και της ειρωνείας, ο Μαρσέλ Ντυσάν (1887-1968) υπήρξε κυβιστής ζωγράφος, μέλος του Dada, σουρεαλιστής, αρνητής της ζωγραφικής, εισηγητής του ready made, επαγγελματίας σκακιστής, διοργανωτής εκθέσεων, πρόδρομος της εννοιολογικής τέχνης και σημαντική αναφορά για την Pop Art και τις μεταμοντέρνες αισθητικές, άνθρωπος ευφυολόγος, τυχερός, πετυχημένος… που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει, όσο λίγοι, την αντίληψή μας για την τέχνη

Τώρα, η νέα περφόρμανς της ομάδας Nova Melancholia χρησιμοποιεί ως ready made – τίτλο το όνομα του θρυλικού καλλιτέχνη της πρωτοπορίας του 20ου αιώνα,  επικεντρώνοντας  το ενδιαφέρον της στη μέθοδο “Marcel Duchamp”, τις στρατηγικές, τις  ιδέες και την πρακτική του. Πρόκειται για μια παράσταση που διεκδικεί μια ορισμένη κληρονομιά: το διάχυτο πνεύμα αμφισβήτησης, τη διαρκή ειρωνεία και αυτο-ειρωνεία, την αναζήτηση της ανατροπής, του καινοφανούς και της πρόκλησης, την παιγνιώδη προσέγγιση των πραγμάτων, τη συμπερίληψη του τυχαίου στην καλλιτεχνική διαδικασία, τη σημαίνουσα χειρονομία.   Ο τίτλος της περφόρμανς λειτουργεί ως μια πλατφόρμα επιπρόσθετης σημασιοδότησης και χαλαρής σύνδεσης διαφορετικών υλικών. Ο «Marcel Duchamp»  μπορεί να είναι μόνο η αφορμή, το περιτύλιγμα ενός περιεχομένου. Και το περιεχόμενο είναι η ίδια η Nova Melancholia που προσπαθεί να ορίσει -μέσα στα χρόνια- μια γενεαλογία ανθρώπων, καλλιτεχνών, μεθόδων, τρόπων εργασίας… μια συγκεκριμένη ευαισθησία ως προς τα πράγματα.

Η παράσταση «Marcel Duchamp»  είναι ουσιαστικά ένας εορτασμός για τα 15 χρόνια παρουσίας της ομάδας (2007-2022) στο μεταβαλλόμενο τοπίο της θεατρικής και εικαστικής περφόρμανς. Μια πρώτη της εκδοχή παρουσιάστηκε στην Ανάφη, στα φαινόμενα (Association Phenomenon & Συλλογή Kerenidis Pepe) τον Ιούλιο 2021, ως δίπτυχο μαζί με ένα εικαστικό έργο του VASKOS υπό τον κοινό τίτλο «Δεδομένα: 1ον Η στιγμιαία ακινησία, 2ον Τα σπασίματα». Η σύλληψη-οργάνωση είναι των Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη, η σκηνοθεσία του Βασίλη  Νούλα και τα σκηνικά-κοστούμια του Κώστα Τζημούλη. Συμμετέχουν οι περφόρμερς Χριστίνα Καραγιάννη, Σταύρος Καραμπάτσος, Μάριο Μπανούσι, Νίκος Ντάσης και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

Σήμερα και αύριο (30 και 31/3) θα γίνουν οι δυο τελευταίες παραστάσεις στο State of Concept (Τ. Μπότσαρη 19) ενώ από τις 8 μέχρι τις 12 Απριλίου θα παίζεται στο Οχτώ (Πολυτεχνείου 8). Θα ακολουθήσουν πέντε παραστάσεις στο TAVROS (Αναξαγόρα 33) από τις 18 έως τις 22 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί με πέντε ακόμη (3 έως 7 Ιουνίου) στο Enterprise Projects (Χαλκηδόνος 58).

TAGS