© AP Photo

Μένουμε Ασφαλείς και Πολιτιστικά Ενεργοί

Από αυτήν την εβδομάδα αρχίζουμε να επανερχόμαστε στις καθημερινές συνήθειές μας. Έχουμε ελευθερία κινήσεων, επιστρέφουμε σταδιακά στις δουλειές μας και σιγά-σιγά ανοίγουν όλα τα καταστήματα για να μας εξυπηρετήσουν. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι όλα θα είναι όπως πριν.

Εξακολουθούμε να κρατάμε αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Φοράμε μάσκα όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (στα ΜΜΜ, στο γραφείο, στα καταστήματα κ.α.). Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και να απολυμαίνουμε τα ψώνια μας, ενώ φροντίζουμε να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο καθαρές τις αυτοσχέδιες, υφασμάτινες μάσκες μας, με το να τις πλένουμε στους 60 βαθμούς και να τις σιδερώνουμε καλά στον ατμό.

Όμως, ακόμη κι αν παραμένουμε σπίτι, δε χρειάζεται η δημιουργικότητά μας να εξαντληθεί στα tutorials καλύτερης αυτοσχέδιας μάσκας στο YouTube. Υπάρχει πλήθος επιλογών για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, να αντλήσουμε έμπνευση και να πάρουμε ιδέες, ώστε να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία μας στη μάχη κατά του κορονοϊού. Γι’ αυτό, διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες που θα δώσουν τροφή στο μυαλό και την ψυχή σας.

Ήδη από την αρχή της καραντίνας, φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες που κρατούν τον πολιτισμό ζωντανό, σε ένα χορταστικό οδηγό επιβίωσης για φιλότεχνους. Ήρθαμε πιο κοντά σε έργα και καλλιτέχνες μέσα από ταινίες που μας ταξιδεύουν στον κόσμο ζωγράφων όπως ο Γκόγια, ο Τέρνερ και ο Πόλοκ ή από ντοκιμαντέρ που μας αφηγούνται τη ζωή και το έργο εικαστικών όπως ο Ντυσάν, η Αμπράμοβιτς, ο Gerhard Richter και ο Ai Weiwei. Ακόμη και μέσα από κόμικς που με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μας εισάγουν στο δημιουργικό σύμπαν προσωπικοτήτων όπως ο Χοκουσάι, ο Γουόρχολ και η Niki de Saint Phalle.

Πέρα, όμως, από τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης, αναζητήσαμε τους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που ξεχωρίζουμε, για να μας ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους για τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε. Ο περιορισμός, άλλωστε, έχει υπάρξει διαχρονικά για τους εικαστικούς μια κατεξοχήν δημιουργική συνθήκη, προερχόμενος είτε από παρόμοιες ιστορικές συνθήκες είτε από προσωπικές εμπειρίες. Εκτός, λοιπόν, από τη γαλήνη που μας προσφέρουν τα έργα τέχνης, διαβάζοντας για το πώς η δυσκολία μπορεί να μετατραπεί σε κάτι μοναδικό με τη δύναμη της θέλησης, παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους δικούς μας ανθρώπους το επόμενο διάστημα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας, ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Ο κόσμος της τέχνης συνεχίζει να κινείται στην Ελλάδα. Όπου να ‘ναι θα ανοίξουν και οι γκαλερί, ενώ το Platforms Project 2020 θα γίνει ψηφιακά. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά του!

TAGS