Στιγμιότυπο από το βίντεο της Λεπέν. Το ζευγάρι που χορεύει στο βάθος βρέθηκε προφανώς εκεί κατά τύχη (ή ατυχία).

Λούβρο εναντίον Μαρίν Λεπέν

Η προεκλογική εκστρατεία της αρχηγού της Εθνικής Συσπείρωσης «έβαλε στο πλάνο» και το μουσείο.

Ένα βίντεο διάρκειας τρεισήμισι λεπτών, το οποίο μεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο 15 Ιανουαρίου, και το οποίο η Μαρίν Λεπέν αποτέλεσε μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας, μπροστά από την πυραμίδα του Ι. Μ. Πέι  στο Μουσείο του Λούβρου, μπορεί να την οδηγήσει στα δικαστήρια.

Το Λούβρο ενδέχεται να κινηθεί νομικά κατά της πολιτικού, η οποία ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, για αυτή τη μετάδοση του προεκλογικού βίντεο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, με φόντο την εμβληματική αρχιτεκτονική (κλασική και μοντέρνα) του παρισινού μουσείου.

Το Λούβρο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το βίντεο γυρίστηκε από τη Λεπέν και την ομάδα της στις 11 Ιανουαρίου «χωρίς καμία άδεια από το μουσείο, κατά παράβαση των κανόνων δικαίου που ισχύουν για τη δημόσια περιουσία και την πνευματική ιδιοκτησία». Το μουσείο μελετά τώρα τις «πιθανές συνέπειες» για τη Λεπέν και το συνεργείο της.

Η Μαρίν Λεπέν επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για το γύρισμα, διότι ακριβώς εκεί ήταν που ο Εμανουέλ Μακρό έκανε την επινίκια ομιλία του, μετά την προηγούμενη μονομαχία τους στις προεδρικές εκλογές του 2017, φροντίζοντας βεβαίως να εκφράσει την άποψη πως ό,τι υποσχέθηκε ο πρόεδρος εκείνη τη μέρα έμεινε υπόσχεση. Το βίντεο, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στη σελίδα της Λεπέν και στα σόσιαλ μίντια, διανθίζεται επίσης από σκηνές όπου αντιμετωπίζει την λατρεία των οπαδών της σε δρόμους και χώρους εργασίας και επίσης την δείχνουν να χαιρετάει βετεράνους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Λούβρο αντιδρά κατά πολιτικών φορέων που έχουν γυρίσει πλάνα χρησιμοποιώντας το πρώην ανάκτορο ως φόντο. Το μουσείο ζήτησε από τον αντι-ισλαμιστή Éric Zemmour, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία, να αποσύρει το δικό του βίντεο που γυρίστηκε επίσης μπροστά από την πυραμίδα.

TAGS