Korydallos Lake Park Walls: Ένα πανόραμα γκράφιτι στον χώρο των πρώην φυλακών

Το νέο σύγχρονο πάρκο που εγκαινιάζεται αύριο φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα projects δημόσιων τοιχογραφιών που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Ένα σύγχρονο πάρκο πράσινου και αναψυχής αποκτά ο Κορυδαλλός στον χώρο των πρώην γυναικείων φυλακών. Το πάρκο συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων έχει ως σημείο αναφοράς μια πρωτότυπη υδάτινη κατασκευή, πάνω και γύρω από την οποία αναπτύσσονται όλες οι επιμέρους παρεμβάσεις για περίπατο, παιχνίδι και αναψυχή. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην λειτουργικότητα του πάρκου και στην εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του, με διαδρόμους περιπάτου, καθώς και στο πράσινο με την φύτευση πολύ μεγάλου αριθμού δέντρων, φυτών και θάμνων για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.

Σε αυτό λοιπόν το πάρκο που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου μπορείτε να θαυμάσετε το  Korydallos Lake Park Wall, μια καλλιτεχνική παρέμβαση που μεταμόρφωσε τον τοίχο των πρώην γυναικείων φυλακών. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια υπαίθρια gallery τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας σε έναν τοίχο συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 1300 τετραγωνικών μέτρων, με έμπνευση από τη φύση, το υδάτινο περιβάλλον και την τέχνη ως διέξοδο ελευθερίας. Η υλοποίηση των τοιχογραφιών ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και διήρκεσε έως τις αρχές του Απριλίου. Η λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών περιλαμβάνει ονόματα καταξιωμένα στο χώρο, με διαφορετικές αφετηρίες και στυλ.

Όπως η Lidia Cao από το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας και ο Murfin από την Ανδαλουσία  που έκαναν την αρχή με το έργο «Integrity» που μιλάει για την ικανότητα να του να αντέχουμε όλες τις καταστάσεις με ισχυρό τρόπο, μπροστά σε κάθε αντιξοότητα που μπορεί να προκύψει στη ζωή. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να φτάσουμε σε μια προσωπική απελευθέρωση, με δύναμη και θέληση.

Η συνέχεια έγινε με τον  Wild Drawing  από το  Μπαλί της Ινδονησίας και την εντυπωσιακή τοιχογραφία «The illusion of freedom», ένα έργο με τρισδιάστατη τεχνική που αλληλεπιδρά με το σημείο που δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό. Στο έργο του η  σκέψη του καρουζέλ φέρνει στο νου μια κυκλική, επαναλαμβανόμενη κίνηση με σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο, παρά την κίνηση και την αίσθηση ότι πηγαίνουμε κάπου ή προχωράμε μπροστά, είμαστε απλώς κολλημένοι, επιβάτες σε ένα ταξίδι ψευδαίσθησης.

Η τρίτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τους πολυσχιδείς One Bran & Jola, δυο δημιουργικούς ανθρώπους που ασχολούνται με την εικονογράφηση, το graphic design, την καλλιγραφία, τη μεταξοτυπία και τις τοιχογραφίες.. Ο τίτλος του έργου τους είναι «Serenity». Εδώ ο κύκνος ως σύμβολο αντιπροσωπεύει τη δημιουργικότητα, την υπομονή, την πίστη και την αγάπη. Είναι ένα πλάσμα που ενώνει τρία στοιχεία: το νερό, τη γη και τον αέρα, τα οποία περιλαμβάνονται στην τοιχογραφία. Οι κύκνοι είναι μονογαμικοί και ζευγαρώνουν για μια ζωή. Γι’ αυτό και ο κύκνος της τοιχογραφίας είναι μόνος του μέσα στο φυσικό περιβάλλον, περιμένοντας το ταίρι του στην απέναντι όχθη.

Ο Dimitris Meizar, γνωστός tattoo artist, δημιούργησε την επόμενη τοιχογραφία που τιτλοφορείται «Free, trapped in the given», έργο που θέτει ερωτήματα για τα όρια στην ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης βούλησης.

 

Ο Gospel ολοκλήρωσε το πέμπτο έργο, την τοιχογραφία με τίτλο «Plastic Kingdom». Με γενναία δόση χιούμορ θέτει προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες του πλανήτη. Στη σύνθεση του, η μορφή του θεού Ποσειδώνα απεικονίζεται μέσα από το αφηρημένο βλέμμα του καλλιτέχνη που κοιτάζει την τρίαινά του, πάνω στην οποία είναι καρφωμένο ένα πλαστικό μπουκάλι.

Η έκτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε από τον Apset, καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, με ενεργή παρουσία στον χώρο του graffiti από το 1998 αλλά και σπουδές στα εικαστικά. Το έργο έχει τίτλο «Liberdreaming». και βασίζεται σε ένα όνειρο και στην έννοια της ελευθερίας γενικά (στην τέχνη, στη ζωή, στον τρόπο σκέψης μας). Το κορίτσι ονειρεύεται, θέλοντας να δραπετεύσει από την προσωπική της φυλακή σε ένα πιο ξέγνοιαστο αύριο. Το έργο περιέχει πολλά εννοιολογικά στοιχεία, όπως το παράθυρο στη φύση και η υποψία ενός περιστεριού που μόλις πέταξε και αφήνει πίσω του αιωρούμενα φτερά.

Γνωστός για τις υπέροχες φανταστικές φιγούρες , τα έντονα χρώματα και εμπνευσμένος από τις ονειρώδεις αναμνήσεις, τις μνήμες και την ποιητική διάσταση της ζωής, ο Yiakou είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες της Αθηναϊκής street art. Το έργο του ονομάζεται «Awakening» και αποτελεί μια προσωπική δημιουργία που μιλάει για το αληθινό νόημα της ζωής. «Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, κι όσοι γνωρίζουν ξεχνούν ή δεν το λένε, αλλά μην τρομάζεις που κοιτώ τα όσα τα αδέλφια μου δεν μπορούν, είναι που ξύπνησα και είδα αυτό τον κόσμο. Αφύπνιση λέγεται… και πλέον ζω την αντίληψη της πραγματικότητας ζω στην ευτοπία ενός χαμένου παραδείσου» όπως λέει και ο ίδιος με την φωνή ενός… λουλουδιού.

Η όγδοη τοιχογραφία του project δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Ερμίδη a.k.a Epsilon, εικονογράφος και graffiti artist από την Αθήνα. Ο τίτλος είναι «Escape Reality» και μας προσκαλεί σε μια πολύχρωμη  βόλτα μέσω της φύσης και της τέχνης, μια μαγική απόδραση από την καθημερινότητα. Φανταστείτε να κάνετε ιππασία μέσα σε αόρατα μαγικά τοπία μακριά από τις βαρετές και βρώμικες πόλεις. Εξερευνώντας τους απροσδόκητους νόμους της φύσης, όπως αυτή αναπτύσσεται και ανθίζει μέσα σε μια σελίδα κόμικς, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Ο Krah, ένας από τους παλαιότερους graffiti artists της χώρας, μετά από μια δεκαετία δημιουργικής παρουσίας στο Λονδίνο συνεχίζει ακάθεκτος να μπλεντάρει μυθολογία, pop αναφορές και φουτουρισμό. Το έργο του τιτλοφορείται «Daphne» και εμπνέεται από τον μύθο της όμορφης Δάφνης, μια από τις υπέροχες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας με σημαντικούς ψυχολογικούς συμβολισμούς.

Ο ξεχωριστός street artist Achilles, γνωστός για τα εντυπωσιακά γυναικεία πορτραίτα και τα παιχνίδια του με την προοπτική και το χώρο. Ο τίτλος του έργου είναι “Se(a)lfie” και αντλεί έμπνευση από τη μεταμορφωτική και θεραπευτική δύναμη του νερού. Η πρωταγωνίστρια της τοιχογραφίας έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά σε μια ψυχική κατάδυση και αυτοεξέταση. Η ύπαρξή της, η ανθρώπινη ουσία της διαπερνά τον χώρο, αντανακλάται σε αυτόν και έτσι δημιουργείται μια σχέση αλληλεπίδρασης. Τα ψάρια λειτουργούν ως τεχνουργήματα σε αισθητικό επίπεδο αλλά και ως σύμβολο της ανανέωσης.

Τέλος, ο γκραφιτάς και street artist Platonas, ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του χώρου και δημιουργός εμβληματικών πορτραίτων αλλά και χαρακτήρων από το σύμπαν των comics έχει δημιουργήσει το «Proud lark». Μιλάει για την ελευθερία της σκέψης και την προσωπική ευτυχία. Ο ηλικιωμένος εκφράζει τις επιθυμίες και τα όνειρά του μέσω του γραπτού λόγου και της ζωγραφικής. Αυτόματα παίρνουν σάρκα και οστά και ξεφεύγουν από το χαρτί για να φτάσουν στην υλοποίηση. Ο κορυδαλλός γίνεται σύμβολο της ελευθερίας και της εφικτότητας, αποδεικνύοντας ότι όποιος σκέφτεται ελεύθερα μπορεί να αγγίξει το όνειρο, το ακατόρθωτο και να νιώσει την ελευθερία ακόμα και μέσα από ένα κομμάτι χαρτί και ένα πινέλο. Οι σκέψεις γεννούν την προσωπική ελευθερία. Ο ηλικιωμένος άντρας, στατικός στο δωμάτιο πετάει χωρίς φτερά σαν άλλος κορυδαλλός και μας δείχνει με περηφάνια ότι οι επιθυμίες του επιτέλους εκπληρώνονται.

To project αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κορυδαλλού και της εταιρείας Awesome Athens Experiences που έχει ως στόχο την ανάδειξη της Αθήνας και των προαστίων της μέσω της σύγχρονης αστικής τέχνης.

TAGS