Κλειστό θα παραμείνει το ρωσικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας

Κλειστό κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει το περίπτερο της Ρωσίας στη Μπιενάλε της Βενετίας έπειτα από δηλώσεις των καλλιτεχνών και την παραίτηση του επιμελητή.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συντελεστές του ρωσικού περιπτέρου, καλλιτέχνες Alexandra Sukhareva και Kirill Savchenkov και ο επιμελητής Raimundas Malašauskas έγραψαν σε κοινή ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πολιτική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία τους έκανε να εγκαταλείψουν το ρωσικό περίπτερο. «Δεν υπάρχει χώρος για τέχνη όταν οι πολίτες πεθαίνουν κάτω από τα πυρά των πυραύλων, όταν οι πολίτες της Ουκρανίας κρύβονται σε καταφύγια, όταν οι Ρώσοι διαδηλωτές φιμώνονται», έγραψαν.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Malašauskas ο οποίος είναι γνωστός στους κύκλους της επιμέλειας (είχε επιμεληθεί το περίπτερο της Λιθουανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2013 και ήταν επίσης ο επιμελητής της 9ης Τριενάλε των Βαλτικών Χωρών) ότι ένιωθε ανίκανος να συνεχίσει να οργανώνει το περίπτερο ως Λιθουανός που ζούσε στη Σοβιετική Ένωση πριν από τη διάλυσή της και υπέβαλλε την παραίτηση του. «Δεν μπορώ να προχωρήσω σε αυτό το έργο υπό το πρίσμα της στρατιωτικής εισβολής και των βομβαρδισμών της Ρωσίας της Ουκρανίας», έγραψε. «Αυτός ο πόλεμος είναι πολιτικά και συναισθηματικά αφόρητος».

Η ίδια η διοργάνωση, που εγκαινιάζεται στα τέλη Απριλίου, έκανε έκκληση για ειρήνη την περασμένη εβδομάδα, διακηρύσσοντας την πίστη της στη διεθνή διπλωματία.

Όλο το δίκτυο τoυ The Art Newspaper παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω ενημερώσεις.

 

TAGS