Citizenshio maiden voyage, Documenta15, 2022, photo by Martina Pozzan

Καύσωνας στην Ευρώπη, τέχνη στο κόκκινο

Εξαιτίας του κύματος καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη τις τελευταίες μέρες και έφτασε και στην χώρα μας, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητα του που φυσικά ακουμπούν και το πεδίο των τεχνών.

Λίγες μέρες νωρίτερα στην Βρετανία, το Μουσείο Victoria and Albert και το Βρετανικό Μουσείο έκλεισαν κάποιους από του χώρους των εγκαταστάσεων τους. Μάλιστα το Βρετανικό Μουσείο έκλεισε και νωρίτερα από το προγραμματισμένο ωράριο του, μετά από αίτημα των εργαζομένων σχετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας λόγω της άνευ προηγουμένου ζέστης. Μάλιστα, εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε στον διεθνή τύπο πως τα ευαίσθητα στη αντικείμενα αφαιρέθηκαν από τις προθήκες πριν εμφανιστούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και θα παραμείνουν σε δροσερό χώρο αποθήκευσης μέχρι να επανέλθει ο υδράργυρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η καλλιτεχνική κοινότητα καλεί επίσης τα μουσεία να λειτουργήσουν ως χώροι ανάπαυσης και να υποδέχονται και αδέσποτα ζωάκια, τα οποία υποφέρουν με τις ακραίες θερμοκρασίες και δεν μπορούν να βρουν κάποιο μέρος να προστατευτούν. Παράλληλα, δηλώσεις για την λειτουργία των μουσείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, έκανε και ο Βέλγος υπουργός Thomas Dermine ζητώντας οι δημόσιοι χώροι των μουσείων να είναι ανοιχτοί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αυτές τι μέρες.

Βρετανικό Μουσείο, τμήμα με γυάλινη οροφή

Επίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσει και την Documenta15, η οποία φέτος έχει συναντήσει διάφορες δυσκολίες. Το πλωτό έργο Citizenship που κατευθύνεται προς την πόλη του Κάσελ, που διοργανώνεται η διεθνής έκθεση, φαίνεται να μην μπορεί να ολοκληρώσει το ταξίδι του επειδή η στάθμη του νερού του ποταμού Weser είναι πολύ χαμηλή. Από τον Ιούνιο η πρώην στέγη του Center for Art and Urbanistics στο Βερολίνο, η οποία έχει μετατραπεί σε πλοίο, προσπαθεί να φτάσει στο Κάσελ.

Αφήνοντας την Ευρώπη και πηγαίνοντας ανατολικότερα, πριν λίγες μέρες στην πόλη Τσονγκίνγκ, στην Κίνα, η πολύ δυνατή ζέστη οδήγησε στο λιώσιμο της οροφής του Μουσείου Πολιτιστικών Κειμηλίων της Απαγορευμένης Πόλης. Η υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την πίσσα που συγκρατούσε τα παραδοσιακά κινέζικα πλακάκια της οροφής του μουσείου.

Η καιρικές συνθήκες αναμένονται επίσης δύσκολες και για την ελληνική πραγματικότητα και αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και στο πολιτιστικό πεδίο.

 

TAGS