«The Greek Gift» στο ΔΕΣΤΕ

Καλοκαίρι στην Ύδρα της σύγχρονης τέχνης

Ένα weekend στην Ύδρα αποκαλύπτει σίγουρα την γοητευτική αύρα ενός  παρελθόντος με πολλά πρόσωπα –από τα περίφημα αρχοντικά, μέχρι τα ένδοξα κοσμοπολίτικα sixties της Λαγουδέρας, της Σοφίας Λόρεν και του Κοέν – αλλά υπάρχει πάντα και η σύγχρονη πλευρά με την εικαστική κίνηση να είναι ιδιαίτερα έντονη αυτό το καλοκαίρι. Ας δούμε το πως και το γιατί μέσα από τέσσερις εκθέσεις.

 

Στο χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στα παλιά σφαγεία του νησιού, η έκθεση «The Greek Gift» λειτουργεί ως μια «προσωπογραφία» του Δάκη Ιωάννου και μια μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του. Για την υλοποίηση της χρειάστηκε να μπει σε λειτουργία ένα σουρεαλιστικό παιχνίδι ανάμεσα σε καλλιτέχνες και φίλους της συλλογής μέχρι να επιλεχθούν τα έργα που θα εκτεθούν, ο δε τίτλος παίρνει το όνομα του από μια σκακιστική κίνηση εμπνευσμένη από τον Δούρειο Ίππο. Στο «The Greek Gift», υπό τον συντονισμό του Massimiliano Gioni, θα δείτε έργα που επέλεξαν ή κατασκεύασαν – μεταξύ άλλων – οι Louise Bourgeois, Maurizio Cattelan, Marcel Duchamp, Urs Fischer, ,Jeff Koons, Paul McCarthy & Mike Kelley, Tim Noble & Sue Webster, Charles Ray, Kiki Smith, και Chen Zhen. Διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ

Από την έκθεση «Εξεγερμένοι»: Αλέκος Λεβίδης «Παραμονή της συνθηκολόγησης» (λεπτομέρεια)

Η έκθεση «Εξεγερμένοι» στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας περιλαμβάνει 42 ζωγραφικά έργα και γλυπτά μέσα από μια συλλογή, αυτή του Σωτήρη Φέλιου, η οποία ζυμώθηκε με έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι έχουν το δικό τους αντίκτυπο στη συνείδηση του κοινού. Έτσι, δίπλα σε εκθέματα του μουσείου όπως η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα, η λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, ή οι προσωπογραφίες ιστορικών μορφών, μπορείτε να θαυμάσετε έργα του Αλέξη Ακριθάκη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Κωνσταντίνου Κακανιά, του Γιώργου Λάππα, του Αλέκου Λεβίδη, του Τάσου Μαντζαβίνου, του Γιάννη Μόραλη, του Χρήστου Μποκόρου, του Takis και πολλών ακόμα εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Μπορείτε να την επισκεφθείτε μέχρι τις 31 Αυγούστου. Περισσότερα εδώ.

Η έκθεση «Janus» του Didier Guillon

Μένουμε στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας όπου το Ίδρυμα Valmont παρουσιάζει την έκθεση «Janus» του Didier Guillon,  Με μια σειρά από λευκές μάσκες, ο Didier Guillon εξερευνά τις έννοιες για νέες αρχές και καταλήξεις, επιλογές και περάσματα. Ο τίτλος είναι αναφορά στο Ρωμαίο θεό και όπως λέει ο καλλιτέχνης «νομίζω ότι όλοι έχουμε δύο πρόσωπα: ένα δημόσιο πρόσωπο και ένα πιο κρυφό πρόσωπο. Αυτή η δυαδικότητα λάμπει στις μάσκες μου, οι οποίες δεν είναι τέλειες, αλλά παραμορφωμένες, σαν να αποτυπώνονται οι ανθρώπινες αδυναμίες στις εκφράσεις του». Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Αυγούστου. Περισσότερα εδώ

Από την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής»: Ενδυμασία του πολιτικού Δημητρίου Βούλγαρη, Ύδρα, 19ος αι.

Στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη (παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού  Μουσείου στην Ύδρα, η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» συνδυάζει φωτογραφία (Βαγγέλης Κύρης) και κεντητική (Anatoli Georgiev). Νησιώτικες ενδυμασίες του 18ου και 19ου αιώνα, από τις πλέον αντιπροσωπευτικές της ενδυματολογικής συλλογής του ΕΙΜ, φωτογραφίζονται φορεμένες από ανθρώπους του σήμερα. Τα έργα των δημιουργών, τυπωμένα σε καμβά και κεντημένα με χρυσοκλωστές και νήματα, προσδίδουν μια άλλη διάσταση στις ενδυμασίες της συλλογής του Μουσείου, αναδεικνύοντας την υψηλή αισθητική, που δεν επηρεάστηκε από τους τέσσερεις αιώνες της υποτέλειας. Μπορείτε να την επισκεφτείτε έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Περισσότερα εδώ.

 

TAGS