Η Βρετανία δυσκολεύεται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρώην κοσμοκράτειρα, θαλασσοκράτειρα και ό,τι άλλο θέλετε πείτε, η Μεγάλη Βρετανία, η χώρα που δεν εννοεί να ξεχάσει το αποικιοκρατικό παρελθόν της σε καμία έκφανση, αποτελεί το ιδιότροπο παιδί σε πολλά, αλλά ιδίως στα μουσεία. Θέλει να «παίζει» με του δικούς της όρους, και κανείς να μην την ενοχλεί. Εστω και αν- ή κυρίως επειδή- όσα έχουν αποκτηθεί από τις πάλαι ποτέ αποικίες της είναι στην πλειονότητά τους αρπαγμένα. Φοβάται λοιπόν, σε έναν Κόσμο όπου όλα αλλάζουν, ότι θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θα της ζητηθεί η επιστροφή εκθεμάτων ων ουκ έστιν αριθμός.

 

Ερχεται λοιπόν η Ελλάδα, σε μέρες που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αισθάνεται και πολύ καλά, και καταφέρνει να έχει μια μεγάλη επιτυχία. Καταφέραμε να εκδοθεί μια ομόφωνη απόφαση για την επιστροφή των Παρθενώνειων Γλυπτών σε όργανο της UNESCO.  Στην 22η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, που έγινε πριν από λίγες μέρες διαδικτυακά. Η συγκεκριμένη επιτροπή εξετάζει σε κάθε Σύνοδό της, ανά διετία, το ζήτημα των Γλυπτών και εκδίδει σχετικές συστάσεις. Αυτή τη φορά όμως, ήταν αλλιώς. Εκείνοι που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στάθμισαν τις συμμαχίες μας και αποφάσισαν να ασκήσουν πιέσεις. Ορθώς έπραξαν. Κατάφεραν, λοιπόν, να πάρουν και μια απόφαση, εκτός από τις συνήθεις «συστάσεις». Κάτι που καθόλου δεν άρεσε στην άλλη πλευρά.

Δεν άρεσε διότι η Μεγάλη Βρετανία έχει προβλήματα με το Brexit και δεν θα ήθελε να αποκτήσει και άλλα. Καθόλου δεν χάρηκε με το ότι έγινε και πάλι δακτυλοδεικτούμενη για ένα ζήτημα στο οποίο δεν θέλει να αλλάξει την πολιτική της. Μάλιστα, ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει, καθώς η απόφαση της επιτροπής αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο στον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών. Ζητείται από τη Μεγάλη Βρετανία να κάνει συναντήσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να βρεθεί λύση. Επίσης, τονίζει πως δεν πρόκειται για θέμα ανάμεσα σε δύο μουσεία (Βρετανικό και Ακρόπολης) αλλά για ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις.

Τόσο στριμωγμένο αισθάνθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε απάντησε αμέσως δια του κυβερνητικού του εκπροσώπου: «Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής που ελήφθη στα τελευταία λεπτά της συνόδου και θέτουμε ζητήματα που σχετίζονται τη διαδικασία στην UNESCO», δήλωσε στο Artnet News. «Η θέση μας είναι σαφής – τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου».

Ακόμα και εκείνος που είπε τα ανωτέρω, γνωρίζει πολύ καλά πως έχει άδικο. Τι να πουν όμως οι Βρετανοί για ένα θέμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο; Πρώτον, επειδή όπως είχε πει η ίδια η Μελίνα Μερκούρη το 1984, ο Παρθενώνας αποτελεί το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού και είναι τρομερό να έχει ακρωτηριαστεί. Δεύτερον, επειδή τα γλυπτά αποτελούν αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου, και ως τέτοια θέλουμε να επιστραφούν.

Ως προς τα νέα επιχειρήματα που κόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία, η Ελλάδα δεν αποτελεί παλιά αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Γι’ αυτό  και το μόνιμο αίτημα για επιστροφή των Παρθενώνειων γλυπτών από το Λονδίνο, είναι ξεχωριστό. Ημασταν υπό οθωμανική κατοχή όταν τα συνεργεία του Λόρδου Ελγιν άρπαξαν τα έργα του μεγαλοφυούς Φειδία και των μαθητών του, που μέχρι τότε έστεκαν στο μνημείο. Και η Μεγάλη Βρετανία το καταλαβαίνει άριστα. Εξ ου και με το ζήτημα αυτό βρίσκεται εν εγρηγόρσει, κάθε φορά που στριμώχνεται.

Άλλο επιχείρημα είναι πως όντως στο Λονδίνο βλέπουν τα γλυπτά εκατομμύρια επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου κάθε χρόνο. Αλλά και εδώ, στο μουσείο της Ακρόπολης, θα τα βλέπουν πολλοί. Εδώ όμως, τα έργα θα εκτίθενται σε «συνομιλία» με τον Ιερό Βράχο απέναντι, κάτω από το φως στο οποίο δημιουργήθηκαν και μέσα στο ίδιο τοπίο.

Επίσης, η Ελλάδα επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη διαβεβαίωση πως θα αποστείλει στο Λονδίνο έργα τέχνης για μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που θα οργανωθούν ως αντάλλαγμα.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν οι: Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας  ΥΠΟΑ, Νικόλαος Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, Βασιλική Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Από πλευράς ΥΠΕΞ ήταν η  Νομική Σύμβουλος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.

Η Μεγάλη Βρετανία καλείται τώρα, εκτός των άλλων, να απαντήσει γιατί είναι κλειστές οι αίθουσες με τα ελληνικά γλυπτά και αν η διαρροή υδάτων από τη στέγη στη Galery Duveen έχει αποκατασταθεί. Εν ολίγοις, φουρτούνες για το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αυτό, μαζί με ένα πιο δυναμικό σχέδιο από ελληνικής πλευράς, και με διμερείς επαφές, ίσως συμβάλει στο να υπάρξει εξέλιξη. Με τη συνέχιση των πιέσεων και των συμμαχιών φυσικά

TAGS