Μπροστά από έργο του Tunji Adeniyi-Jones στην πρόσφατη Art Basel Miami Beach (AP Photo/Lynne Sladky)

Η συμμετοχή στην Art Basel γίνεται λίγο πιο εύκολη

Οι διοργανωτές της φουάρ έχουν αρχίσει από φέτος να χαλαρώνουν τα κριτήρια επιλογής των εκθετών.

Η αποδοχή και η συμμετοχή στις Art Basel δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις γκαλερί που θέλουν να είναι παρούσες, με το περίπτερο και τους καλλιτέχνες τους στις τρεις (πλέον) φουάρ. Χρειάζεται βαρύ βιογραφικό και αυστηρά κριτήρια, καθώς για πολλούς εκθέτες αυτή είναι πραγματικά ευκαιρία ζωής.

Αυτά συμβαίναν μέχρι τώρα, οι κανόνες αυτοί όμως φαίνεται ότι αναθεωρούνται και χαλαρώνουν. Αρχικά, η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί της περιορισμοί διευκόλυναν κάποιες κατ’ εξαίρεσιν παραχωρήσεις σε νέους αιτούντες, εντούτοις φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή.

Ήδη έχει καταργηθεί η υποχρεωτική τριετής λειτουργία πριν το δικαίωμα της υποβολής αίτησης. Επίσης, οι εκθέτες δεν έχουν τη υποχρέωση να έχουν μόνιμο χώρο ούτε καθορισμένο αριθμό εκθέσεων ανά έτος (φυσικά θα πρέπει να πραγματοποιούν εκθέσεις). Στην δε Art Basel Miami Beach, οι γκαλερί που συμμετείχαν στις ενότητες Nova και Positions, που είναι αφιερωμένες σε ανερχόμενα ταλέντα, δεν είχαν υποχρέωση να αντιπροσωπεύουν επίσημα τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουν στη φουάρ.

Γενικά, αυτές οι αλλαγές υιοθετήθηκαν αθόρυβα στην τελευταία υβριδική διοργάνωση της Art Basel του Χονγκ Κονγκ (τον Μάιο) και την πρόσφατη Art Basel Miami Beach. Θα ισχύουν επίσης για τις προσεχείς Art Basel της Ελβετίας και του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι διοργανωτές επικαλούνται την επιθυμία της αύξησης της ποικιλομορφίας μεταξύ των εκθετών και το άνοιγμα σε νέα μοντέλα που αναπτύχθηκαν μέσα στα λοκντάουν. Οι ιθύνοντες της φουάρ δήλωσαν πως αυτές οι μεταβολές ενδέχεται να παγιωθούν αλλά τα τελικά κριτήρια της επιλογής των εκθετών θα επανεξετάζονται ετησίως από την επιτροπή που προετοιμάζει κάθε μια από τις διοργανώσεις.

Αν και η νέα αυτή πραγματικότητα έχει βρει μάλλον θετική ανταπόκριση, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να γκρινιάξουν, επισημαίνοντας πως οι αιτήσεις για συμμετοχή στις φουάρ θα αυξηθούν έτσι κατά πολύ, και οι αιτήσεις αυτές δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν γύρω στα 600 δολάρια για την Βασιλεία και 550 για το Μαϊάμι και το Χονγκ Κονγκ.

TAGS