Η οργανωτική ομάδα της Warszawa Hotel Art Fair. Courtesy of fair organizers

Η πρώτη φουάρ σύγχρονης τέχνης της Πολωνίας “διαμένει” σε ένα ξενοδοχείο

Τέσσερις γυναίκες της εικαστικής σκηνής της Πολωνίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν την πρώτη φουάρ σύγχρονης τέχνης της χώρας, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα.

Η Marta Kołakowska της Galeria Leto, η Marika Zamojska και Justyna Wesołowska, ιδρύτριες του Polana Institute, και η Gunia Nowik της Gunia Nowik Gallery, παρουσιάζουν την Hotel Warszawa Art Fair από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο ομώνυμο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Βαρσοβίας.

Για την παρθενική έκδοση της φουάρ, οι διοργανώτριες προσκάλεσαν 21 τοπικές γκαλερί. Ακολουθώντας το μοντέλο της Felix Art Fair στο Los Angeles, αντί να διοργανώσουν τη φουάρ σε μια λευκή τέντα ή κάποιον εκθεσιακό χώρο, επέλεξαν να στεγάσουν την έκθεση στο Hotel Warszawa, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο Art Deco. Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, αποφάσισαν να δώσουν στη φουάρ το όνομα του ξενοδοχείου, σηματοδοτώντας έτσι την άρρηκτη σχέση των δύο και τη συνέχιση της φιλοξενίας της έκθεσης στο συγκεκριμένο χώρο. Η φετινή έκθεση θα αφιερώσει αίθουσες για την προβολή video art από τη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, αλλά και σημαντικά έργα από τη συλλογή του Starak Family Foundation, ενός σημαντικού υποστηρικτή της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Hotel Warszawa, Βαρσοβία. Courtesy Warszawa Hotel Art Fair.

Με κίνητρο τον αυξανόμενο αριθμό νέων συλλεκτών και φιλότεχνων στην Πολωνία, που αναδύεται από τη μετα-κομουνιστική εποχή, οι διοργανώτριες έκριναν απαραίτητη την ύπαρξη μιας φουάρ, καθώς υποστηρίζουν πως το τοπικό κοινό είναι έτοιμο και η εκεί αγορά αρκετά δυνατή. Η νέα έκθεση θα ενισχύσει την εικαστική σκηνή της Βαρσοβίας, που βρίσκεται σε συνεχή άνοδο την τελευταία δεκαετία. Επίσης, αποτελεί πρόδρομο ανάπτυξης του τοπικού εικαστικού συστήματος, καθώς και το νέο κτήριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ανοίξει το 2023.

Παράλληλα, η νέα φουάρ αντανακλά την ανάπτυξη της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Με πληθυσμό 37 εκατομμύρια, ισχυρή οικονομία, κι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, η οικονομικές  προοπτικές της Πολωνίας δείχνουν εξαιρετικές, αν και κάτι τέτοιο παραμένει αβέβαιο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, με την οποία συνορεύει. Αν και η χώρα επηρεάζεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο και αρκετές εικαστικές διοργανώσεις έχουν ακυρωθεί, ο τοπικός κόσμος της τέχνης δεν σταματά και προσαρμόζεται στην εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή αρκετών Πολωνικών γκαλερί να παρουσιάσουν εκθέσεις Ουκρανών καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με τις διοργανώτριες, επιθυμία τους είναι η επέκταση των συμμετοχών σε γκαλερί εκτός Πολωνίας στο μέλλον και η ένταξη της φουάρ στην ατζέντα των συλλεκτών και των επαγγελματιών της τέχνης. Η περίπτωση της Βαρσοβίας αποτελεί ακόμα μία νέα αγορά που έχει όλα τα εχέγγυα να διεκδικήσει μια θέση στο διεθνές εικαστικό σύστημα. Μήπως να ετοιμαζόμαστε για Πολωνία;

TAGS