Η κιθάρα που έγινε ελέφαντας

Μια δεύτερη ευκαιρία σε μουσικά όργανα που δεν παίχτηκαν ποτέ έδωσε ο καλλιτέχνης Willie Cole

Ένα πτηνό που τα φτερά του είναι πλήκτρα πιάνου, ανθρώπινες προτομές κατασκευασμένες από σκάφη και μπράτσα κλασικών κιθαρών, δύο κιθαριστές φτιαγμένοι κι αυτοί από κιθάρες «συνομιλούν» σε ένα βάθρο ενώ στον τοίχο δεσπόζει ένας ελέφαντας που κι αυτός κάποτε ήταν έγχορδο. Η έκθεση «No Strings» του Willie Cole στην γκαλερί Alexander and Bonin του Μανχάταν (έως 18 Ιουνίου) , επιβεβαιώνει την ικανότητα του 65χρονου καλλιτέχνη από το New Jersey να δημιουργεί με οποιοδήποτε υλικό. Μετά από τις ευφάνταστες εγκαταστάσεις του με μπουκάλια, γυναικεία παπούτσια ή μπάλες-σημαίες σειρά έχουν τώρα τα μουσικά όργανα.

Ο Cole συνεργάστηκε με την εταιρία Yamaha, η οποία κάνει ένα πρόγραμμα παροχής ελαττωματικών μουσικών οργάνων, τα οποία δεν πέρασαν τους τελικούς ελέγχους και εξασφάλισε έτσι τη πρώτη ύλη για αυτά τα γλυπτά χρησιμοποιώντας κάθε μέρος των οργάνων, από τα ξύλινα μέρη μέχρι τα κλειδιά, τις γέφυρες και τα τάστα, ενώ το ύφος των έργων κλείνει έξυπνα το μάτι στην αφρικανική τέχνη. Μαζί εκτίθενται και κάποια ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη και μια σειρά αυτοπορτρέτων όπου ο Cole φοράει «δέσμες» από ψηλοτάκουνα στο κεφάλι.

Ο Willie Cole έχει εκθέσει μεταξύ άλλων στο MoMA, στο Bronx Museum of Art, στο Miami Art Museum ενώ αρκετά έργα του συμπεριλήφθηκαν στην μεγάλη έκθεση «Reconfiguring an African Icon: Odes to the Mask by Modern and Contemporary Artists from Three Continents» στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης το 2011.  Ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό του θα τοποθετηθεί το 2023 στο διεθνές αεροδρόμιο του Κάνσας.

 

TAGS