Η γέφυρα των στεναγμών (από τις πολλές πτώσεις)

Τα συνεχή προβλήματα με τη γέφυρα του γνωστού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava ανάγκασαν την πόλη της Βενετίας να αντικαταστήσει τη γέφυρα από γυαλί με ένα άλλο υλικό, που θα αποτρέπει τις πτώσεις όσων διασχίζουν ανέμελα τη γέφυρα.

Η γέφυρα Ponte della Costituzione, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα αστέρι Santiago Calatrava, είναι μια κατασκευή πολλών εκατομμυρίων ευρώ από γυαλί και χάλυβα. Η καμπύλη της πάνω από το Μεγάλο Κανάλι, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βενετίας, επιθυμούσε να συνδυάσει την μεγάλη ιστορία της πόλης τη νεωτερικότητα, αλλά τελικά έχει γίνει συνώνυμη των επικίνδυνων ολισθημάτων.

Μετά από χρόνια διαμαρτυριών, προβλημάτων και μηνύσεων, η πόλη αποφάσισε να αντικαταστήσει το ημιδιαφανές γυαλί με μια λιγότερο ολισθηρή πέτρα από τραχύτη.

Η απόφαση της πόλης της Βενετίας να διαθέσει 500.000 ευρώ για να αντικαταστήσει το γυάλινο τμήμα της γέφυρας γίνεται μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες περιορισμού των ολισθήσεων με ρητίνη και αντιολισθητικά αυτοκόλλητα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: η γέφυρα ανατέθηκε στον Calatrava το 1999. Όταν όμως παραδόθηκε στην πόλη εννέα χρόνια αργότερα μετά, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις και αυξανόμενα κόστη, τα πιο σημαντικά όμως παράπονα αφορούσαν σε πτώσεις. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν το 2013 όταν έγινε και μια αποτυχημένη προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας τελεφερίκ. Το 2018 η πόλη αντικατέστησε μερικές από τις γυάλινες πλάκες με τραχύτη, αλλά πάλι γλιστρούσαν αρκετοί περαστικοί. Τον περασμένο χρόνο, η διοίκηση συγκέντρωσε τα απαραίτητα κεφάλαια για την πλήρη αντικατάσταση του γυαλιού.

Ας σημειωθεί ότι η Βενετία δεν είναι η πρώτη πόλη που αντιμετωπίζει προβλήματα με τα έργα του Calatrava. Το 2011, το Μπιλμπάο της Ισπανίας έστρωσε ένα τεράστιο μαύρο χαλί από καουτσούκ πάνω από μια πεζογέφυρα του Calatrava στρωμένη με γυάλινα πλακάκια επειδή πολλοί πεζοί γλιστρούσαν και έπεφταν.

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα