Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη

32 έργα σύγχρονης τέχνης δίνουν ξανά ενέργεια σε έναν ιστορικό χώρο 

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Νέου Φαλήρου είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1903, ηλεκτροδότησε την Αθήνα και τον Πειραιά μέχρι το 1972 οπότε και σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του.

Παροπλισμένο αλλά διατηρητέο πλέον, με μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του να είναι ακόμη παρών, το ιστορικό αυτό κτήριο αποκτά μια δεύτερη ζωή, ως ο απολύτως ιδανικός χώρος για να  φιλοξενήσει 32 έργα σύγχρονης τέχνης σε μια σημαντική έκθεση που ουσιαστικά αποτελεί την κορύφωση μιας πρωτοβουλίας της ΔΕΗ για τη στήριξη του πολιτισμού.

Πέρυσι το καλοκαίρι, η ΔΕΗ προσκάλεσε τους καλλιτέχνες, σε έναν ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας, να εμπνευστούν από τις εγκαταστάσεις, τα υλικά, την ιστορία, τη δράση, την ταυτότητα και τους στόχους της, και να δημιουργήσουν έργα τέχνης κάθε είδους, από ζωγραφικούς πίνακες μέχρι γλυπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις. Η εταιρία έδωσε στους καλλιτέχνες πρόσβαση στο αρχείο της, πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό, ιστορικά λογότυπα, διαφημίσεις αλλά και πιο εξιδεικευμένα στοιχεία. Έτσι, οι έννοιες της ενέργειας, της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού, της προόδου και της βιωσιμότητας έγιναν τα «υλικά» τα οποία κλήθηκαν να επεξεργαστούν θεματικά και φορμαλιστικά οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Τώρα, η έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» είναι γεγονός, αφού η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η επιτροπή δυσκολεύτηκε στην επιλογή των 32 έργων διαφορετικής καλλιτεχνικής έκφρασης, τα οποία απλώνονται σε αυτόν το χώρο με το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος.

Τα κριτήρια της επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε από καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου (Πάνος Κοκκινιάς, Μαρία Μαυροειδή, Τάσος Μπουλμέτης,, Νίκος Ναυρίδης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και η Κατερίνα Κοσκινά η οποία ανέλαβε και την επιμέλεια της έκθεσης) ήταν η πρωτοτυπία, η επιτυχής αποτύπωση των αξιών και της προσφοράς της ΔΕΗ στην κοινωνία, η επιρροή των χαρακτηριστικών μηχανημάτων, εξαρτημάτων και εφαρμογών στις τέχνες και, τέλος, η καταγραφή των ανατροπών και αλλαγών που έφερε η ηλεκτροδότηση στην αντίληψη, την εξέλιξη και την αισθητική της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.  Από αυτά τα 32 έργα, τα πέντε καλύτερα –σύμφωνα με την επιτροπή – βραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αγγελίδης, Νίκος Αθανασόπουλος, Δάφνη Αντωνίου, Παναγιώτης Βορριάς, Χαράλαμπος Δερμάτης, Νικόλαος Δεσεκόπουλος, Ανέστης Ιωάννου, Ιάσων Καμπάνης, Γιάννης Κρανιδιώτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Αντώνης Κουνέλλας, Δημήτρης Λάμπρου, Βασιλική Λεγάκη, Μαρία Μανέτα, Ναταλία Μαντά, Απόστολος Μητρόπουλος , Ιωάννης Μιχαλούδης, Χάρης Μπασκόζος, Γιώργος Μωραϊτης, Μαρία Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Κωνσταντίνος Περτσινίδης, Χαρά Πιπερίδου, Μαρία Σπυράκη, Έφη Σπύρου,  Κυριακή Στούμπου, Γιάννης Τζώρτζης, Δημήτρης Τράγκας, Γιάννης Τσάκωνας, Γιώργος Τσεριώνης, Γιώργος Τσιαντούλας, Λάουρα Τσιάτη, Αλεξάνδρα Φωκαέως, Σωτήρης Φωκέας, Μελίνα Χαραλαμπίδη και Βιβέττα Χριστούλη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και σημειώστε πως όλα τα έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση και θα προβάλλονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://art.dei.gr/.

ΑΗΣ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ (Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως) Έως Κυριακή 27 Φεβρουαρίου. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00. Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00. Είσοδος ελεύθερη (μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19)

TAGS