Τέσσερις από τους πέντε νικητές του διαγωνισμού (Παναγιώτης Βορριάς, Βασιλική Λεγάκη, Απόστολος Μητρόπουλος και Έφη Σπύρου) ανάμεσα στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση (δεξιά) και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, Γεώργιο Καρακούση.

«H ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη»: Οι νικητές

Τα πρωτότυπα εικαστικά έργα που διακρίθηκαν απεικονίζοντας δημιουργικά το παρελθόν και το μέλλον της ΔΕΗ.

Μια ηχητική εγκατάσταση για 13 ηχεία είναι το έργο που απέσπασε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη». Οι «Περιστροφές» της Βασιλικής Λεγάκη «διερευνούν τις σχέσεις του ήχου και του χώρου, εξετάζοντας τον ήχο ως αρχιτεκτονικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ακουστικού χώρου, και τον χώρο ως δείκτη δυναμικής μιας πολυφωνικής κατανομής των ήχων» Η εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως από συστήματα στροβίλων που παράγουν ηλεκτρισμό. Το έργο δίνει στον ακροατή την ευκαιρία να βιώσει ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο της παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω ακουστικών ερεθισμάτων.

Με το 2ο Βραβείο τιμήθηκε ο εικαστικός Παναγιώτης Βορριάς για την φωτεινή «ζιγκ-ζαγκ» εγκατάσταση νέον «Μην πατήσεις τη γραμμή» ενώ η Έφη Σπύρου με την εγκατάσταση από βελούδο και ανακλαστικές ταινίες «Μουσική ενός Φλεγόμενου Αστέρα» απέσπασε το 3ο Βραβείο. Άλλη μια εγκατάσταση, επίτοιχη αυτη τη φορά, το «Expressing Electricity» του Απόστολου Μητρόπουλου τιμήθηκε με το 4ο Βραβείο ενώ το 5ο Βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Τράγκα για τον πίνακα του «Αστερισμός του Κεραυνού». Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 20.000 ευρώ.

Τα πέντε βραβευμένα έργα, καθώς και 27 ακόμη που η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού επέλεξε ανάμεσα στις εκατοντάδες συμμετοχές στον διαγωνισμό, μπορείτε να θαυμάσετε στην μεγάλη έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» στον εμβληματικό χώρου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Φαλήρου, ένα ιστορικό κτίριο που αποτέλεσε την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Εδώ, όπως τόνισε και η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά που επιμελείται την έκθεση «τα έργα συνδιαλέγονται με τα παλιά μηχανήματα και το φυσικό ή εργοστασιακό φωτισμό».

Αυτός ο πρωτότυπος «διάλογος» ξεδιπλώνεται με μια εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικής έκφρασης που ξεκινάει από την ζωγραφική, τη γλυπτική και την χαρακτική για να φτάσει στο design, το animation, τα νέα μέσα ή την performance. Και, το κυριότερο ίσως, είναι ότι αυτός ο διάλογος που δίνει νέο νόημα στον συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί και ως έναρξη μιας «συνομιλίας» του κοινού με μια εταιρία που έχει υψηλό κοινωνικό προορισμό. Μια συνομιλία που δεν ξεπερνάει τα υλικά και επεκτείνεται σε σκέψεις και  ιδέες υψηλής τάσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αγγελίδης, Νίκος Αθανασόπουλος, Δάφνη Αντωνίου, Παναγιώτης Βορριάς, Χαράλαμπος Δερμάτης, Νικόλαος Δεσεκόπουλος, Ανέστης Ιωάννου, Ιάσων Καμπάνης, Γιάννης Κρανιδιώτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Αντώνης Κουνέλλας, Δημήτρης Λάμπρου, Βασιλική Λεγάκη, Μαρία Μανέτα, Ναταλία Μαντά, Απόστολος Μητρόπουλος , Ιωάννης Μιχαλούδης, Χάρης Μπασκόζος, Γιώργος Μωραϊτης, Μαρία Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Κωνσταντίνος Περτσινίδης, Χαρά Πιπερίδου, Μαρία Σπυράκη, Έφη Σπύρου,  Κυριακή Στούμπου, Γιάννης Τζώρτζης, Δημήτρης Τράγκας, Γιάννης Τσάκωνας, Γιώργος Τσεριώνης, Γιώργος Τσιαντούλας, Λάουρα Τσιάτη, Αλεξάνδρα Φωκαέως, Σωτήρης Φωκέας, Μελίνα Χαραλαμπίδη και Βιβέττα Χριστούλη.

Όλα τα έργα που προκρίθηκαν στην τελική φάση προβάλλονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://art.dei.gr/. Η έκθεση διαρκεί έως την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ – Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως , Νέο Φάληρο. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00 – Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00. Είσοδος ελεύθερη (μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19)

TAGS