Η Tracey Emin το 2014 (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

H Tracey Emin ιδρύει σχολή τέχνης στο Margate

Η πάλαι ποτέ Young British Artist και υποψήφια για βραβείο Turner, δραστηριοποιείται πλέον στη μικρή πόλη που γεννήθηκε.

Πριν από λίγους μήνες γράφαμε πως η Tracey Emin μετά από κάποιες περιπέτειες με την υγεία της, αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρα της, το Margate (120 χιλιόμετρα από το Λονδίνο) όπου αγόρασε έναν μεγάλο χώρο πρώην τυπογραφείου για να τον αξιοποιήσει ως στούντιο, για να συγκεντρώσει το αρχείο της δουλειάς της (30.000 φωτογραφίες, 2.000 έργα σε χαρτί και 500 σχέδια περίπου) αλλά και την προσωπική της συλλογή έργων τέχνης. «Ουσιαστικά φτιάχνω το μουσείο και το μαυσωλείο μου» είχε δηλώσει τότε, φανερά επηρεασμένη από τη σωματική της κατάσταση. H 58χρονη Emin διαγνώστηκε με καρκίνο το 2020,  και ταλαιπωρήθηκε από πολύωρα χειρουργεία όπου της αφαιρέθηκαν κάποια όργανα (ουροδόχος κύστη, μήτρα, τμήματα του εντέρου, των λεμφαδένων κ.ά) και συν τοις άλλοις πλέον κυκλοφορεί με σακούλα ουροστομίας.

Πάντως, η  υποψήφια για Turner Prize το 1999 καλλιτέχνιδα φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά. Τώρα ιδρύει μια σχολή τέχνης στο λιμάνι του Marrgate που θα ονομαστεί TKE Studios (από τα αρχικά της – το μεσαίο της όνομα είναι Karima) και θα καταλαμβάνει τον χώρο ενός πρώην χαμάμ κοντά στο στούντιο της. Στη σχολή θα ενσωματωθούν τριάντα νεόδμητα στούντιο, τα οποία οι σπουδαστές μπορούν να νοικιάζουν για ένα συμβολικό ποσό. Οι σπουδαστές θα πρέπει να επιδεικνύουν την εργασία τους τακτικά και σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν θα τους επιτρέπεται να καπνίζουν ή να ακούν δυνατή μουσική. Παράλληλα ένα πρώην νεκροτομείο, ακριβώς δίπλα, θα στεγάσει τελικά το μικρό μουσείο της Emin.

Μέλος του κινήματος Young British Artists της δεκαετίας του ’90 και δημιουργός έργων που είναι σημεία αναφοράς στη σύγχρονη τέχνη (όπως το «My Bed» ή το «Everyone I Have Ever Slept With 1963 – 1995») έχει αρχίσει πλέον να εργάζεται συστηματικά για την μικρή πόλη (την οποία εγκατέλειψε το 1987 για να σπουδάσει στο Royal College of Art  του Λονδίνου), μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αλλά που παράλληλα έχει εδώ και μια δεκαετία έχει μπει στον χάρτη της σύγχρονης τέχνης με την Turner Contemporary που ιδρύθηκε εκεί.

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα