Photo: Shutterstock

Γιορτινά εργαστήρια για παιδιά

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια από εννιά μουσεία και ιδρύματα.

Ζωγραφική, κατασκευές, κολάζ, κούκλες, επιστήμη, ζαχαροπλαστική, μυθολογία: Τα εργαστήρια, οι δράσεις και τα θεάματα των μουσείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων περιμένουν μικρούς και μεγάλους και ολόκληρες οικογένειες για να γιορτάσουν δημιουργικά και εκπαιδευτικά. Επιλέξαμε κάποια ενδιαφέροντα ραντεβού των επόμενων ημερών και τα παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά.

 

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού / Ελληνικός Κόσμος

Αρκετά τα γιορτινά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πειραιώς: Στις 18 και 19/12 «Χάθηκε ο σάκος του Άι-Βασίλη» για παιδιά 4-5 ετών και «Μια μέρα στο Καλικατζαροχωριό» για παιδιά 5-8 ετών. Στις 26, 29 και 30/12 «Ξωτικά εν δράσει..» για παιδιά 5 – 8 ετών, στις 2 και 5 Ιανουαρίου «Πρωτοχρονιάτικα Σοκολατομαγειρέματα» (5-8 ετών) και στις 8 και 9 Ιανουαρίου «Από την τέχνη πιανόμαστε, στο παιχνίδι αφηνόμαστε» για παιδιά 5 – 8 ετών (που θα έρθουν σε επαφή με το έργο καλλιτεχνών από τον Θεόφιλο ως τον Banksy και από τον Ιακωβίδη μέχρι τον Pollock).  Και βέβαια, όλες οι προβολές και οι διαδραστικές περιηγήσεις της Θόλου θα έχουν γιορτινό πρόγραμμα. Περισσότερα εδώ.

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 19/12 «I like to move it, move it», με παιδιά (2,5 – 3 ετών) και γονείς να κόβουν, κολλάνε, βάφουν και να τυπώνουν για να δημιουργήσουν με την τεχνική της κολλογραφίας πρωτότυπα που θα γίνουν κάδρα, κάρτες και ευχές για τα Χριστούγεννα που θα γεμίσουν το εργαστήριο. Στο εργαστήρι των παιδιών 4 έως 6 ετών το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου με τίτλο «Ταξίδια στο χρόνο», τα παιδιά ακολουθούν την Άνια και τον πατέρα της στο ταξίδι τους στον παγωμένο Βορρά μέσα από τις εικόνες του βιβλίου των Linda Sunderland και Daniel Egneus. «Η Άνια και η Μάγισσα του χιονιού» και θα φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια με την τεχνική του κολάζ και τη ζωγραφική. Τέλος, για τα παιδιά 6 έως 10 ετών, υπάρχει το πρόγραμμα Alexander Calder «Έρχεται χιονοθύελλα στο Μουσείο» (18/12). Σύμφωνα με τον Calder, τα έργα του αποτελούν γλυπτά σε κίνηση που σε καλούν να τα ακολουθήσεις και να ακούσεις τη «μελωδία» τους. Βασισμένοι στο έργο του με τίτλο Snow Flurry I (1948), τα παιδιά θα φτιάξουν κινούμενα γλυπτά, που θυμίζουν χιονοθύελλα και θα γεμίσουν το Μουσείο με την μαγεία των γιορτών. Περισσότερα εδώ.

 

Πλανητάριο / Ίδρυμα Ευγενίδου

Στις 18 Δεκεμβρίου το εορταστικό εργαστήριο επιστήμης «Letr it Glow» όπου τα παιδιά από 6 έως 12 ετών θα ανακαλύψουν υλικά που φέγγουν στο σκοτάδι, θα φτιάξουν  λαμπερές κατασκευές και θα μελετήσουν τα φαινόμενα φθορισμού και φωσφορισμού. Επίσης, στο Πλανητάριο μπορείτε να απολαύσετε τις προβολές «Κρούμκα» μια χειμωνιάτικη ιστορία για παιδιά από 5 ετών, «Polaris», το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της πολικής νύχτας (επίσης για ηλικίες 5 και άνω) και η «Ιστορία της Γης» για παιδιά από 10 ετών. Περισσότερα εδώ.

 

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Για να γίνει ένα μπισκότο» στο πλαίσιο της έκθεσης «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022», την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου τα παιδιά μαθαίνουν για τα υλικά, τη γνώση αλλά και για τα κρυμμένα μυστικά της παρασκευής αλλά και της ιστορίας του αγαπημένου γλυκίσματος. Το πρόγραμμα είναι για παιδιά 5 – 7 ετών (στις 11:00) και 8 -11 (στις 13:00). Περισσότερα εδώ.

 

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 7 ετών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου (17:00 – 18:30) με τίτλο «Άψυχα αντικείμενα, έχετε λοιπόν ψυχή;». Τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο της αφής, εξοικειώνονται με εργαλεία – εκθέματα του μουσείου, παίζουν παντομίμα και κουκλοθέατρο και κατασκευάζουν τη δική τους κούκλα. Οδηγίες, πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλ. 210 3689506 & 210 3689502-5.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το ΠΙΟΠ διοργανώνει, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για οικογένειες  «Ο Άγιος Βασίλης και οι βοηθοί του». (ώρα 18:00). Γονείς και παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών, επισκέπτονται το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ και με χαρτιά και απλές τεχνικές θα κατασκευάσουν ελαφάκια και Άγιους Βασίληδες για να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Το αστέρι των Χριστουγέννων», μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Περισσότερα εδώ.

 

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου (10.00 με14.00, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο εργαστήριο «Γονείς και παιδιά γιορτάζουν στο μουσείο», για ένα πρωτότυπο ραντεβού με τον Henri Matisse και τον Roy Lichtenstein. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα προσεγγίσουν τα έργα και τις τεχνικές των δυο μεγάλων καλλιτεχνών με έναν δημιουργικό τρόπο και στη συνέχεια θα φτιάξουν πρωτότυπες κάρτες και Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Περισσότερα εδώ.

 

Μουσείο Ακρόπολης

«Ηχο-αφηγήσεις για παράξενες θεϊκές γεννήσεις» στις 29 και 30 Δεκεμβρίου για παιδιά από 4 έως 11 ετών και τους συνοδούς τους. Είναι ένα διαδραστικό εορταστικό πρόγραμμα με θέμα τη γέννηση θεϊκών παιδιών, όπως η Αθηνά και ο Ηρακλής, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη μουσικό/μουσικοπαιδαγωγό Χαρά Ασημίνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μουσείου Ακρόπολης στο διαγενεακό σεμινάριο «Across Generations» που διοργανώνει το Goethe – Institute Athens. Όλο το εορταστικό πρόγραμμα του μουσείου και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Γιορτινές Κυριακές με τέχνη στο ΜΕΠΤ και καθώς το επόμενο εικαστικό εργαστήριο (στις 19/12) είναι sold out, μπορείτε να κλείσετε θέση στο πρώτο του 2022, στις 9 Ιανουαρίου, με τίτλο «Καινούργια χρονιά, με ευχές, αρώματα και χρώματα» το οποίο είναι ένα οικογενειακό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5 ετών και τους γονείς τους. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και ενημέρωση για τις άλλες δράσεις του μουσείου και διαδικτυακά προγράμματα εδώ.

 

 

 

TAGS